Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НА ВАШАТА МОЛБА…

Малко са аптеките, изготвящи лекарствени средства, т.е. изпълняващи т.н. "екстемпорални" състави. Не са много и лекарите, предписващи такива прескрипции. Това са колеги от по-старата генерация, когато предписвайки такива състави, са убедени в тяхната ефективност. Новозавършилите лекари гледат на екстемпоралната рецептура като нещо, което има историческо значение за клиниката. "Хвърлят" се на непрекъснато изникващите нови медикаменти, без сами да са убедени в тяхната терапевтична ефективност, потвърдена от практиката. Разчитат основно на отразеното в проспектите на препаратите. Тези, които знаят, че даден ектемпорален състав е ефективен при дадена диагноза не го изписват, защото са убедени, че трудно може да се намери аптека, която да го изготви. Пациенти, използвали екстемпоралния състав негодуват, че при необходимост при рецидивиране на заболяването, не се използва същото лекарство, а се включва някакъв готов медикамент със съмнителна ефективност. Във форумите коментират, че последният не ги лекува и са принудени отново да се върнат към доказалият своята ефективност екстемпорален състав. По такъв начин помагат на пациенти със същата диагноза на какво могат да разчитат, а не да си дават парите напразно. "Пишете за приготвящите се състави, доказали своята ефективност, за да бъдете в полза на бъдещите пациенти", съветват ме те. Това не е реклама, това е здравна необходимост в условията на 23-годишната буксуваща здравна реформа.
Като клиничен фармацевт и преподавател в Медицински колеж - Враца не мога да остана безучастен към тяхната молба. Ще спомена, че екстемпоралната рецептура е доказала своята терапевтична сила в дерматологията, ото-рино-ларингологията (уши, нос и гърлените заболявания), физиотерапията, пулмологията (белодробните заболявания) и съдовата патология. Лятото е сезонът, когато има бум на кожните заболявания и на съдовите такива. Кожните болести могат да бъдат най-различни. Ще акцентирам на подсичанията в инвагиналната област, генеталиите и под гърдите при жените. В повечето случаи те се дължат на начална форма на диабет или на захар в гранични стойности. Използват се редица готови мехлеми с несигурен ефект.
Линимент, съдържащ нистатин, анестезин, хлороцид и глицерин овладява напълно състоянието. Редица пациенти от различни краища на България потвърждават този факт с търсенето на линимента. Профилактирането на слънчевото изгаряне се осъществява с охладителен мехлем, обогатен с омега киселини. Последният оводнява кожата и спомага без изгаряне да се получи бронзов загар. При налично изгаряне много по-ефективен от пантенола (дексапантенола) е мехлемът, съдържащ хлороцид, анестезин, течен парафин, ланолин, перувиански балсам, витамини А, Д и Е в съответна мазилкова основа. Преимущество на този мехлем са антибактериалното и обезболяващото действия, както и бързото възстановяване на епидермалния слой. Същият този мехлем е изключително подходящ и за трудно заздравяващи рани. При последните в никакъв случаи да не се прилага йодосепт, особено когато пациентът е диабетик, с ограничена двигателна способност, смутено оросяване или с варикозни рани. Гъбична инфекция, причинена от животни, единствено с комбинацията йод-спирт, бетноват "Ц"(лоринден"Ц") и мехлема уайдфийлд стопроцентно се ликвидира. Всякакви други медикаменти не водят до пълно излекуване, показва клиниката. Нещо важно - гъбичните петна от животни в никакъв случай да не се мокрят, защото водата разпространява инфекцията. Тази тройна комбинация е незаменима при такъв вид гъбички, породени от животни.
Розацеята е неприятно кожно страдание, което се обостря от слънцето. Ето защо фотозащитните мехлеми с голяма поглъщателна способност на УВ-светлина над 50 % са идеални профилактични фактори. При клинично изразена розацея сутрин се прилага мехлем, съдържащ клотримазол, обогатен с трихомонацид, а вечер цинково масло за 1-2 часа, след което последното се измива и се прави компрес със студен извлек от лайка. Незаменим е ефектът на бялата микстура при възпаления, съчетани със сърбеж, при малки деца, включително и кърмачета. Тя действа много добре и при ухапвания от инсекти. Същата може да се прилага и при възрастни, като противосърбежния ефект се засилва с прибавянето на ментол и анестезин. Добър противосърбежен ефект за продължително лечение при възрастни има мехлем, съдържащ лидокаин, анестезин и ментол, както и противосърбежния и обезболяващ спирт "Узунови". Цитираните два последни състава не съдържат кортизон.
Съдовата патология през лятото се изразява в обостряне на налични разширени вени и на хемороидите (разширени вени на дебелото черво.) Комбинацията на противовъзпалителния и болкоуспокояващ мехлем "Узунови" (съдържащ ментол, анестезин, антипирин, лидокаин и индометацин) с троксевазин (троксерутин) значително подобрява състоянието. Вечер задължително се прави баня със студена вода и краката се повдигат на високо - под 30 градуса спрямо хоризонталното тяло.
При рани в резултат на разширени вени, които са трудно податливи на лечение, мехлемът при изгаряне има много добър ефект. Той действа и профилактично (да не се отварят нови рани). Болката, кървенето, сърбежът и възпалението, които са клиниката на хемороидите, се подтискат с пригатвен мехлем, съдържащ ментол, анестезин, антипирин,, дерматол, адреналин, норсуфазол, хлороцид, цинков окис и лидокаин. Мехлемът се нанася на тънък слой до попиване вечер, след баня със студен извлек от смрадлика и сутрин, преди дефекация, в продължение на 10 дни. След това се прилага еднократно през деня, за затвърдяване, докато трае топлото време.
При обострени хемороиди се забранява консумацията на бира. Последната дава газове, които засилват оплакванията. Приготвяният мехлем за хемороиди повлиява и малките фисури, с което се избягва операцията.
Това са лекарствата за сезона, които не един и двама пациенти са изпитвали с добър ефект и те ме помолиха да пиша, за да помогна на тези, които имат нужда, като им спестя средства и дълго ходене по мъките. Откликвам на молбата им с удоволствие.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM