Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПОЧИНА ЦВЕТАНА ГАЙДАРДЖИЕВА

На 18 юли, на 84 години, ни напусна голямата актриса, една от легендите на врачанския театър - Цветана Гайдарджиева.

Цветана Гайдарджиева е родена на 6 април 1929 г. в гара Самуил, община Разград. През 1948 г. завършва Американския девически колеж в Ловеч. Започва кариерата си като стажант-актриса в Разградския театър, когато е на 20 години. Играе в трупите на Кюстендилския, Силистренския и Толбухинския /сега Добрички/ театри. От 1968 г. е във Врачанския драматичен театър.
Пресъздава над 100 женски роли на сцената. Не остана в сянката на големия български актьор Иван Гайдарджиев, чиято съпруга беше. Техен син е обичаният врачански актьор Теодор Гайдарджиев. Незабравими за врачанската публика ще останат превъплащенията й в баба Гицка в "Големанов", Жоржет в "Училище за жени" от Молиер, Глория Шипченска от "Любов" и "Щефи" от Щастие" на Орлин Василев. След 1986 г. създава авторски спектакъл за деца "Бабини приказки", който е гледан от хиляди деца.
Носител е на орден "Кирил и Методий" - I степен. За приноса й в областта на културата е удостоена с Наградата на Враца през 1998 г.

Поклонението ще е на 19 юли /петък/, от 10 до 12 часа, във фоайето на Драматично-куклен театър - Враца.


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM