Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ОСЕМ ГОДИНИ
НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА

На 15 март 2007 г. се навършиха осем години от създаването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Основната задача на НЗОК е да осъществява и администрира задължителното здравно осигуряване в България, в частта му по управлението на събраните средства и заплащането на използваните здравни дейности и лекарства в полза на здравноосигурените лица. Целта на институцията е да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените граждани до медицинска помощ, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с районна здравноосигурителна каса.
Първият национален рамков договор е подписан на 27 април 2000 г. между Управителните съвети на Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България и той е уреждал условията и реда за оказване и заплащане на извънболничната медицинска и стоматологична помощ. От тогава до днес пакета от дейности, които НЗОК покрива, непрекъснатото се разширява.
Разходите за здравеопазване нарастват устойчиво през последните две години с приблизително 200 млн. лева на годишна база. Разходите за здравеопазване на човек от населението за периода 1999-2007 година се удвояват - от 114 лв. (1999 г.) достигат 288 лв. (2007 г.).
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM