Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВАНДАЛСКО "ОСИНОВЯВАНЕ"
НА ЦВЕТНА ГРАДИНКА

       

Няколко дни след като кметът на Враца инж. Николай Иванов даде началото на инициативата "Осинови градинка", с предложение - собственици на фирми и граждани да облагородят зелени площи в града, млади вандали "осиновиха" градинката пред блок Химик -6 на ул. "Леонова" 96.
В събота, 13 юли, сутринта хората от блока бяха изумени от вандализма на извършителите - една част от цветята бяха изпокършени и разхвърляни из градинската площ, но повечето бяха изскубани с корените и разхвърляни по входната пътека и до пейките пред блока. Живущите се чудеха, като общината не работи в събота на кого да сигнализират - едни предлагаха да викнат заместник-кметът Светлозар Луканов , който живее в съседен блок, други - да извикат полиция, трети искаха да ходим по блоковете и да търсим родителите на младите хора, които нощта изкарали в бeседката пред блока.
Две версии "разнищваха" хората от блока: първата, че е възможно да са ромите, които бяха настанени в разнебитените помещения до бившето ХЕИ (тук отдавна се обсъжда, че преди няколко години тогавашният председател на Общинския съвет, а по-късно депутат Николай Коцев, преди да отреди Освобождението ни от турско робство от преди 500 и повече години, разпоредил на общинарите да "приемат" тази група, която не е от нашия край, за да гласува за политическата им сила.) Малките ромчета, които пращаха в магазина при "Химиците" за хляб, отговаряха на запитванията на възрастните, че не харесват този град, "да минат пустите избори и да си вървим у нас". (По-късно те, а и родителите им, май харесаха града - и заради парка на стадиона с играчките, и заради кофите за боклук на Химиците, и заради свободата - да горят кабели в парка, и заради близостта на пункта за старо желязо! …) Изборите минаха отдавна, общинарите са други, но приетите заради някогашните избори си седят току до Тубдиспансера, простират непраните си дрехи на оградата на лечебното заведение, вечер до 11-12 часа пускат в усилвателните уредби музика, горят не само гуми и кабели, горят и самите помещения, в които живеят - може би за да "лекуват" и без това тежките белодробни заболявания.
И ни община, ни МВР си помръдват пръста да въведат определения и със закона ред.
Заканвали се бяха и роми, че ще ликвидират "градинката", защото им правели някои от живущите бележка, че минават през засаденото, че късат цветя, че техни коне безстопанствени се "разхождат" тук.
Втората версия е, че това са млади хора от Химиците, които напоследък прекарват бая часове от нощта в беседката пред блока. Предният ден ритали топка, топката влизала няколко пъти в цветната градинка и една от жените им направила бележка.
Тази нощ до изгрев слънце младите прекарали в беседката. А първите ранобудници забелязали това, за което писахме в началото.
Хората от блока, ужасени от безпардонното и демонстративно "убийство" на цветната градинка, си говореха, че щом младите са безработни, щом самият труд не ги учи, щом не създават - не знаят и как боли от съсипването на създаденото с труд! Защото цветната градинка си я направиха хората от блока, а похабените цветя са толкова много, че похитителите, или техните родители не могат да ги заплатят с няколкомесечните си "велики" пенсии или работни заплати… Не могат, а и не се заплащат, "щетите" в душите на хората от блока, на тия, които изграждаха цветната градинка с убеждението, че красивото ще го забележат и ония, които нямат очи…

Владимир ПЕТКОВ
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM