Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Извънредна пресконференция на министър Драгомир Стойнев:

НЕК Е В КРИТИЧНО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ. ЕНЕРГЕТГИКАТА - ИЗТОЧВАНА

Задълженията на дружеството са в размер на 1,9 млрд. лв., са задълженията на дружеството. А именно:
БЕХ - 755 млн.лв., АЕЦ Козлодуй - 320 млн.лв., Контур Глобал ТЕЦ3 - 115 млн.лв., АЕS ТЕЦ1 - 115 млн.лв., Топлофикационни дружества - 60 млн.лв., Заводски централи - 40 млн.лв., ВЕИ производители - 110 млн.лв., Доставки и услуги - 60 млн.лв. и други, съобщава БГНЕС.
Министър Стойнев предупреди, че системата ще продължава да губи пари. Ще има и санкции срещу българската държава. Необходимо е да бъде разделено ЕСО от НЕК, т.е. електропреносната мрежа от системния оператор. Срокът за това изтича днес. Заради това забавяне всеки ден от днес нататък, до финализиране на разделянето, ако има санкции и от Европейската комисия , НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9 000 лева на ден. Това ще стане, защото някой е искал да блокира системата, каза Стойнев.
"В АЕЦ Козлодуй са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. Всички трябва да научат истината за случващото се в централата"- каза министърът.
Един и същ продукт от едно и също дружество се продава с разликата от 12лв/мвтч, от която се облагодетелстват определени фирми и свързаните с тях лица. Централата трябва да продава на една и съща цена ел.енергията си за вътрешния и външния пазар, т.е. на пазарен принцип. В противен случай АЕЦ Козлодуй сваля изкуствено цена на ел. енергия, търгувана на българския пазар.
На 22 май 2013 г. БЕХ, вместо НЕК, обявява търг за избора на консултант за изготвянето на анализ на дългосрочни договори на компанията за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3". Търгът е на стойност 2 млн лв и министърът е разпоредил да бъде спрян.
На 17 април 2012 г. Валентин Николов, в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора последният има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10%, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството. Това е прецедент - това не се е случвало никога. Това означава, че на практика му е била дадена възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Стойнев поиска бившият министър Делян Добрев да каже дали е знаел за това. И още: "Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал".
Възложена е от министър Стойнев проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ "Белене", който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ "Белене" вече бе замразено.
Стойнев поиска ДКЕВР да обърне внимание на така наречената добавка "Трайков", която ощетява всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всички потребители на мрежи средно и ниско напрежение плащат такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху потребление, както би било справедливо.
"Настоявам за отговори и назначавам проверки, както си е по реда. Предстои внасяне на доклад за енергетиката в НС, който ще даде детайлна прогноза на сектора, каза Стойнев. Той се обърна и към протестиращите: Този законопроект е необходим, трябва да се свалят маските на задкулисието, да има справедливост. Хората трябва да знаят за какво се харчат техните пари. Призовавам президента Плевнелиев на този законопроект да му се даде зелена светлина. Той ще гарантира работа на всички хора, работещи в сферата на енергетиката. Този проект е необходим, за да не се натоварват българските домакинства. Президентът не трябва да се поддава на задкулисни игри. Да, тук има големи интереси, става въпрос за много милиони. Системата наистина е била източвана. Тези които са работили в системата, трябва да знаят, че това правителство изцяло променя модела."
Министър Стойнев се надява да не започнат от утре санкциите на Европейската комисия. "До три месеца смятам, че ще успеем да се справим. Дупката в бюджета всеки ден се отваря. За съжаление някои хора обясняваха как са си вършели добре работата. Дано няма санкция от Европейската комисия. Истината е, че в момента от утре нарушаваме европейското законодателство. Прокуратурата е необходимо да се намеси за това, че се води такава безстопанственост", категоричен бе Стойнев.


 


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM