Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

В Ъ З П О М Е Н А Н И Е

Преди осемнадесет години, на 5 юни 1995 г., ни напусна един от най-големите журналисти на врачанската земя - Веселин Искърски.
Роденият в мъничкото село Крета бе толкова голям, толкова достоен, истински Гражданин на България.
Поклон пред светлата му памет!


Марин БОТУНСКИ

ГРАЖДАНИН В ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА

Наистина е смутена и объркана душата ми - щом и господ не щади добрите хора, щом сянката побеждава светлината, щом най-напред трябва да не издържат сърцата, преизпълнени с хорската радост, с хорските тревоги, с простото щастие или нещастие на обикновения човек…
Той беше от хората, които не се предават лесно, от хората, които не се щадят, които гледат повече надолу - към човека на труда, към човека с проблеми, към ежедневните грижи и хорската суетня в борбата за насъщния. И ако някой го е гледал накриво, ако от някой е трябвало да бъде закрилян, то е само от тези, които гледат повече нагоре…
Толкова лета вървяхме в един път… Завиждал съм на гордата му способност да извлече от наглед дребния случай всеобщия проблем, да тръгне в дневните и нощни пътища, да нищи доказателства, свидетелства, цифри, за да се възправя срещу институции, срещу комитети, срещу съдебни решения, срещу всеки опит да се омърсява и злепоставя човека…
Сега е пълно с герои. Особено с пишещи герои. Както казва Стефан Цанев в "Митинг":

Сега площадите са пълни със юнаци.
Срещу въображаеми дула

безстрашно пъчат гръд.
Размахват знамена като криваци.
С разчекнати гърла
за демокрация реват.

Защо не дигнахте юнаци глас  т о г а в а -
да бяхме се спасили
не от тиранията,
                     а от срамът!

Който иска - да се познава в тези редове.
Те не се отнасят за Веселин Искърски. Защото Веселин беше от първите борци за свобода на словото, за справедливост и истина. Той беше дисидент, когато още нямаше дисидентска мода в България. Той беше свободомислещ. Беше привикван, заплашван, съден за гордото отстояване на истината. Беше смел, когато не беше смешно като сега, а беше страшно, да си смел.
Във всяко село и град има човек или хора, защитени от него срещу несправедливостта.
Инак беше мек, добър човек. Обичаше даже тези, които го мамеха. Знаеше, че го мамят. И пак ги обичаше. Знаеше, че грешат - прощаваше им. Когато можеше - подкрепяше. Застъпваше се за човека. Обичаше да казва, че и добротата се намесва в борбата за по-добър свят. С никого не се разделяше завинаги. Даже с такива, които бяха престъпили всякакви норми във взаимоотношенията; даже с такива, които го бяха предавали - в живота, в професията, в пристрастията.
Той беше гражданин в истинския смисъл на думата.
Веселин Искърски беше един от най-талантливите журналисти на Врачанската земя. Радио София едва ли е имало, и едва ли ще има, толкова оперативен и същевременно толкова дълбок, напипващ най-трудните и остри проблеми на обществения живот кореспондент.
Неговите светли дири остават в новосъздадения (тогава) вестник "Първа атомна", във в. "Отечествен зов", във в. "Септемврийско дело" и в последната му любов - вестник "Зов за истина".
Последните четири месеци работихме заедно, последните му няколко дни прекарахме заедно. Той нито един път не се оплака - от болестта, от текущото. Кроехме планове: близки и далечни. Сега те висят като въпросителни във въздуха и ме гледат с гузни лица. А в очите играят светлинки, пръснати от Веселиновата любов към човек и природа. И ни напомнят за истинската и голяма светлина на човека Веселин Искърски.

1995 г.
(Из "Ранни дългове", книга първа)


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM