Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НАЦИОНАЛНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА
МАЛКИТЕ ТЕАТРАЛНИ ФОРМИ - ОТКРИТ

На 16 май кметът на Враца инж. Николай Иванов откри 24-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 3-ия Международен фестивал на камерния театър на НЕТА. В дните до 22 май на три сцени в Драматично-кукления театър ще се изиграят 18 постановки, половината от които с чуждестранно участие. Повече от 300 актьори и театрали от Албания, България, Литва, Македония, Румъния, Словения, Сърбия и Черна гора ще си оспорват наградния фонд, аплодисментите на зрителите и оценката на две журита. Председател на българското жури е Никола Вандов, а на международното - Нора Макарова.

Директорът на ДКТ - Враца Анастас Попдимитров приветства участниците и гостите в най-стария форум:
"За мен е изключителна радост да ви приветствам в годината, в която ще честваме 75-годишнината на Врачанския театър и откриваме най-стария театрален форум в България."


 


Кметът на Враца инж. Николай Иванов пожела на добър час на всички участници:
"Горд съм, че съм тук с вас и можем да продължим една стара традиция - благодарение на този фестивал Враца да е театралната столица на България, а защо не и на Европа!"


 


Сред официалните лица беше проф. Кирил Топалов, съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на културата, духовността и националната идентичност. Той заяви, че неведнъж е бил участник и гост на най-стария фестивален форум в България:
"Идвал съм и друг път на този фестивал. Дори една моя постановка получи първа награда на него през годините. С радост установих, че във време на икономическа криза и бездуховност, този фестивал не само се е съхранил, но и развил. Той вече не е само национален, но е и международен. Той не би бил това, ако нямаше енергията на своя прекрасен директор и на силния кмет, който има града ви."
Във Враца, заради двата фестивала, дойдоха президентът на Нова европейска театрална асоциация Благой Стефановски и генералният секретар на НЕТА Дамир Домитрович. Те ще ръководят генералната асамблея на управителния съвет на НЕТА, която ще се проведе на 17 май от 12 часа във Враца.

Сцена от постановката на Александър Морфов „Вълшебна нощ” по Бекет, Мрожек и Йонеско. Участваха Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Рени Врангова, Красимир Недев. Врачанската публика се наслади на прекрасния спектакъл още в първия ден на фестивала .

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM