Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВЕРЕН
НА ФУТБОЛНАТА СИ МЕЧТА

. Венелин Тошков на 60 години

Венелин Тошков, или както галено му викат футболисти и запалянковци - Вени, е едно от ярките футболни дарования на врачанската земя. Човек с невероятна воля и спортна всеотдаденост, с великолепна футболна техника. Той е от онова поколение, което донесе толкова искрена радост, толкова светли емоции на запалянковците, на подкрепящите отбора на "Ботев"- Враца от елитната "А" РФГ. "Ботев"- "страшилището" за гостуващите водещи отбори от столицата и страната.
Вени Тошков е дефанзивния полузащитник на "Ботев" през годините 1970 -1983 и 1987-88. Играе 250 мача за любимия отбор и има 20 гола в "А" група. През 1971 г. "Ботев", чийто наставник е легендарния Илия Панев, с Вени Тошков в състава си, заема третото място и печели бронзовите медали. Футболистите, получили бронзовите медали на националния стадион "Васил Левски", са: Цветан Тасев, Николай Пенков, Ангел Ценов, Любомир Коцев, Петър Каменов, Николай Джаров, Васил Петков, Теодоси Мутафчийски, Евлоги Йорданов, Кирил Райков, Евден Каменов, Николай Бакърджиев, Венелин Тошков, Цветан Патеров, Сашо Ангелов и Георги Каменов.
Вестник "Футбол" анализира така играта на "ботевци": "Интересен отбор е "Ботев" - Враца. Просто чудак. На свой терен е негостоприемен домакин. Не го смущава нито титлата "шампион", "носител на купа", "временен водач, нито състав с футболни звезди. Не един специалист си е задавал въпроса: на какво се дължи това? Истината е само една. "Ботев" печели заслужено срещите си на свой терен чрез игра в типично свой стил, на която мъчно може да се устои… В състава са физически здрави състезатели, болшинството от тях с висок ръст. Те са крайно смели и решителни в действията си, с непреклонна воля и дух за победа. Прилаганата тактика е изградена на базата на действителните физически и технически възможности на играчите…"
Врачанският талант Вени Тошков има 6 мача за "А" националния отбор. С "Ботев" (Вр) играе 2 мача (и вкарва 1 гол) за купата на УЕФА.
Вени Тошков е роден на 1 април 1953 година в с. Гложене, Врачански окръг. (Тогава 1-ви април още не беше провъзгласен за "ден на лъжата", ето защо във Вени няма нищо лъжовно - той от дете, после като юноша, та и до днес е човек на дълга, човек, който умее да носи достойно своята отговорност - пред отборите, за които играе, или които тренира, пред семейството, пред Родината…
Той бе първият врачански футболист, отишъл да се състезава в чужбина - замина за Кипър през 1983 година, където го поиска отборът на "Ермис" Арадипо. С Тошков в състава си "Ермис" влиза в първа дивизия, класира се за първи път на 5-то място, играе за Купата на Кипър.
Първодивизионен е и следващият отбор, в който преминава Вени Тошков - "Неа саламина". С него се класира на трето място в кипърското първенство. Обявен е за най-добър чуждестранен играч в Кипър. В тези два отбора, и особено в "Неа саламина", Вени Тошков показва високия си футболен талант, има изключително успешни игри, които го правят любимец на кипърските запалянковци.
След чудесните си изяви за двата елитни отбори, Вени Тошков стана играещ треньор във втородивизионния "Ксилофаго". После - помощник-треньор на "Ахна". Треньорското израстване на Тошков, обаче, става като треньор на децата в школата на "Неа саламина" и в "Анортозис". Сега е високоуважаван треньор в Детско-юношеската школа на АЕК.

… В апартамента в Ларнака, в който живее семейство Тошкови, витае топла, задушевна атмосфера. Тук са Вени и съпругата му Васка, дъщерята Ива, синът Павел (също футболист, играеше в четвърта група на гръцкото първенство, а сега - треньор на отбор в селското първенство). Хубаво им е тук, уютно им е, трудът им се оценява по достойнство…
Бил съм близо до това семейство - моята съпруга Елена и Васка работеха в едно учебно заведение. Бяха повече от колежки, повече от приятелки, повече от сестри. Зная широтата на душевния мир и прецизността в което и да е поето дело от Васка Тошкова. Нейната вярност, нейната всеотдайност към съпруга и към децата. Нейната огромна енергия, влагана в сплотяването, но и в стоплянето на семейното гнездо. Тя даде онзи простор, така необходим за развитието на таланта на Вени Тошков. Той пък даде на Васка и децата усета за достойна увереност. Вярата в собствените сили, в българското усърдие, независимо в кой край на света се осъществява.
… Врачанинът Петър Каменов, приятел на Вени Тошков (а мисля и мой), се състезаваше по едно време за "Анагенисис" Дериня. Анагенисис - значи изгрев, Дериня пък е граничен пункт за Фамагуста, острова, към чиито "едри звезди" мечтателно гледаше Никола Вапцаров:

…И онзи див копнеж
по Филипините,
по едрите звезди
над Фамагуста?

Ти помниш ли поне един моряк,
нехвърлил жаден взор далече,
там, дето в гаснещата вечер
дъхът на тропика се чувства?

Вени Тошков ходил до това място, а когато си е в Ларнака - поглежда натам (кой от нас не обича да погледне към изгрева - заради светлината, заради топлината, заради надеждата, че светъл лъч ще освети тъмата!) Поглежда натам сега и неговата вярна съпруга Васка, човекът - опора и обединител на семейното гнездо, дъщерята Ива, синът Павел. А заедно гледат с любов най-често към България, към Враца и Балкана, към незабравимото родно гнездо…
…И щастлив с тях, Вени Тошков цял живот остава верен на футболната си мечта.

Марин БОТУНСКИ

 
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM