Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

27 МАРТ -МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ТЕАТЪРА

Днес, 27 март, е Международния ден на театъра - професионалния празник на дейците на театралното изкуство. Празникът е учреден по време на ІХ конгрес на Международния институт за театър към ЮНЕСКО през 1961 година и оттогава досега се отбелязва всяка година.
По традиция известни културни дейци отправят към театралната общност послания, като тази практика е поставена през 1962 г. от популярния френски художник и кинорежисьор Жон Кокто. Тази година обръщение към артисти и театрали от цял свят ще отправи италианският драматург, режисьор и лауреат на Нобелова награда Дарио Фо.
Министърът на културата у нас Владимир Пенев спази традицията и изпрати поздравление към театралната общност в България. В него се казва: "Избрали сме театъра за наша житейска мисия и аз знам колко страдания и възторг се крият в създаването на един спектакъл. Знам за усилията и безсънията, за щастливото опиянение от зрителските аплодисменти. Всичко това е нашият път към публиката, в името на която работим. Вярвам в доброто бъдеще на българския театър, в неговата жизненост, която всички поддържаме с воля и талант", се казва в обръщението на министъра на културата към театралите.
Днес г-н Пенев ще връчи традиционните награди "Икар", които са за постижения в областта на театъра.
Също днес, от 19.30 ч., на сцената на "Театър 199" в София Драматично-кукленият театър - Враца ще представи едно от най-новите си заглавия в репертоара - комедията "Търговци на презервативи" от Ханох Левин. Театралната публика във Враца пък очаква утрешния гастрол на Театър "София" с комедията "Ревизор" от Гогол. 

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM