Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ТЪРЖЕСТВО, ПОСВЕТЕНО НА
ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

      

На 2 август ВМРО и Инициативният комитет за отбелязване на 100 годишнината от гибелта на Кръстю Българията организираха честване във Враца, посветено на Илинденско-Преображенското въстание.
На тази дата през 1903 г. избухва най-голямото българско въстание срещу турската власт. То е организирано от Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация и обхваща териториите от Охридското езеро до подстъпите към Цариград. Сред главните участници са Даме Груев, Борис Сарафов, Анастас Лозанчев, Пито Гули, Христо Узунов, Михаил Герджиков, Лазар Маджаров, Стамат Икономов, Георги Кондолов, Кръстю Българията.
По време на въстанието в Македония и Тракия 26 000 въстаници се сражават срещу 350 хилядна турска войска. 994 въстаници загиват, 201 са опожарените села, а 12 440 изпепелените къщи. 4 694 българи мъже, жени и деца от мирното население са избити, изклани и живи изгорени. 3 122 жени и моми са изнасилени, а 176 пленени. 70 835 души остават без дом, а 30 000 търсят спасение в България.
На площад "Македония" бе открита възпоменателна табела с името на площада.
"Днес, в чест на илинденци, ние поставяме този възпоменателен знак: в памет на жертвите, за почит към бежанците, но и като напомняне за отворената рана, оставена от неосъщественото българско национално обединение!" - с тези думи, областния и общински председател на ВМРО за Враца Красимир Богданов завърши словото си за Илинденско-Преображенкото въстание и обяви откриването на липсващата до момента указателна табела на площад "Македония" във центъра на Враца.
Десетки граждани се отзоваха на неговия призив и дариха средства за поставяне на паметна плоча на легендарния войвода на ВМОРО, врачанина Кръстю Българията.
От площад "Македония", множеството се отправи към паметник на загиналите във войните 1912 - 1918 г. сред които е и Българията. Слово за живота и делото на големия революционер произнесе председателят на градската организация на ВМРО Марин Цветков.
Известния писател Веско Лазаров запозна присъстващите с подробности от бунтовническата дейност на войводата и призова да се потърсят костите му в Демирхисар и да се пренесат обратно във Враца.
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM