Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВРАЦА ПРИЕ ГОСТИ ОТ МАКЕДОНИЯ

Петър Колев - председател на дружеството за Македоно-българско приятелство в гр. Щип и Оливер Водасов от гр. Неготино в Република Македония посетиха Враца по покана на кметския екип. Гостите се срещнаха с кмета инж. Николай Иванов и зам.-кмета Красимир Богданов. Обсъдени бяха възможностите за културен обмен между Враца и Щип. В края на срещата гостите подариха на кмета алманах "Македония", чието първо издание е направено в далечната 1931 г. Ценната книга разказва в снимки и фотокопия на документи за дългогодишната борба на българите от Македония за културна и национална свобода. С изданието се отдава почит на всички по-значителни фигури в тази борба за запазване на българщината. Алманахът е подарен със следното посвещение - "Враца е уникално красив и гостоприемен град, можете да се гордеете, че сте негов кмет".
По време на гостуването си Колев и Водасов взеха участие във вечер, посветена на революционера Гено Димитров. Честването бе по повод 110-годишнината от гибелта му и се проведе в Регионалния исторически музей. Гено Димитров е роден във врачанското село Струпец, активен деец е на македоно-одринското освободително движение и щипски окръжен войвода, и загива през 1903 г. при с. Карбинци, Щипско. Своето изследване за героя представи общественика Илиян Нистеров. На честването присъстваха също зам.-кметът Красимир Богданов, зам.-председателят на общинския съвет Валери Стаменов, културни дейци и граждани. Гостите от Македония посетиха и родното село на Гено Димитров.

Даниела Хитова
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM