Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КОЙ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА
ДО ИЗБОРИТЕ

Президентът на България Росен Плевнелиев обяви служебния премиер на България - Марин Райков, който ще е и министър на външните работи в служебното правителство.
Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. Завършил е "Международни отношения" в УНСС. От 1987 г. работи в Министерството на външните работи - аташе в Дирекция "Балкански държави".
От 1992 до 1995 г. е Трети, Втори и Първи секретар в посолството на България в Белград. До 1997 г. - експерт в Отдел "Политически въпроси" в Дирекция "Права на човека и международни хуманитарни организации" в МВнР.
От 1997 г. до 2001 г. е заместник-постоянен представител в Постоянното представителство на България към Съвета на Европа в Страсбург, заместник-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО.
В периода 2001-2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, Постоянен представител в ЮНЕСКО и личен представител на Президента на Републиката в Международната организация на франкофонията.
От 2005 г. до 2009 г. заема длъжности в дирекциите "Координация и планиране" и "Политически въпроси" в МВнР.
През 2009 г. и 2010 г. е заместник-министър на външните работи.
От август 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на България във Франция и Монако.
Член е на Съюза на българските журналисти, на Изпълнителния комитет на Българската асоциация за международно право, на Международната правна асоциация и на Изпълнителния съвет на Българската асоциация за външна политика.
Владее френски, английски и руски език.
Женен, с две деца.
Вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебното правителство ще е Екатерина Захариева. Тя е родена на 8 август 1975 г. Завършила е Eзикова гимназия "Бертолт Брехт", Пазарджик, с изучаване на немски език. Магистър по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От м август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. На 23 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента.
Вицепремиер и министър на труда и социалната политика в служебното правителство ще е Деяна Костадинова. Завършила е Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" през 1994 г. След дипломирането си работи като адвокат от Софийска адвокатска колегия. В периода 2009-2011 г. е съветник по социални политики на министър-председателя. От юни 2011 г. до февруари 2012 г. е заместник-министър на труда и социалната политика и отговаря за политиката на пазара на труда, европейски програми и проекти и международна дейност. На 28 февруари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за секретар по социални политики, младежта и спорта на Президента

Вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз в служебното правителство ще е Илияна Цанова.
Родена е на 19 януари 1976 г. в гр. София.
Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет "Джордж Вашингтон", САЩ, като стипендиант на USAID.
От 2003 г. до 2013 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. До 2006 г. структурира и управлява инвестиционни проекти в областта на водния сектор, железопътния и обществения транспорт, както и публично-частни партньорства.
От 2006 г. до 2013 г. работи в централата на ЕБВР в Лондон и заема позиция старши банкер в отдел "Общинска инфраструктура и околна среда". Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции в дялов капитал и дългово финансиране на инфраструктурни проекти, както и в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия.
Състав на служебното правителство:
Марин Райков,
министър-председател и министър на външните работи
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.
Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.
Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.
Драгомир Йорданов, министър на правосъдието.
Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните.
Калин Христов, министър на финансите.
Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката.
Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.
Петя Първанова, министър на вътрешните работи.
Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта.
Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.
Тодор Тагарев, министър на отбраната.
Владимир Пенев, министър на културата.
Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.
Президентът Плевнелиев заяви: "Социалната криза, базирана на ниски доходи и висока безработица, прерасна в политическа криза с оставка на правителството, и в парламентарна криза с невъзможността 41-вото Народно събрание да излъчи правителство, каза президентът в Гербова зала на президенството.
От утре назначавам служебно правителство, разпускам Народното събрание на 15 март. Предсрочните избори ще са на 12 май, каза Плевнелиев."
И още: " Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол, заяви Плевнелиев. Служебното правителство ще бъде отговорно към гражданското общество. Ще служи на хората, а не - на партийни елити. Ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Ще насочи усилията си към прозрачност и ефективност на регулаторните органи."

Същевременно един от лидерите на протестиращите Янаки Ганчев заяви, че назначеният за служебен премиер Марин Райков, , нито е икономист, нито юрист. И поиска оставка и за двамата - за Плевнелиев и за Марин Райков. Хората от протеста скандираха пред президентството: "Мафия" и "Оставка".


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM