Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

СИМВОЛИТЕ НА ВРАЦА

На 1 март в Регионална библиотека "Хр. Ботев" бе показана изложба на художествени реплики на културно-исторически и природни забележителности с мотото "Символите на Враца". Инициативата бе открита от директора на библиотеката Силвия Врачовска, а гости и организатори бяха приветствани от зам. кмета Красимир Богданов. Програмата "Роден край" представи Калина Тодорова. Свои впечатления от съвместната дейност споделиха Зоя Пехльова от името на Социално-терапевтичен център, Иванка Анастасова, ръководител на клуб "В родния край" - СОУ "Никола Войводов" - Враца и Весела Пелова от Държавен архив.

Изложбата "Символите на Враца" е резултат от редица дейности, реализирани в рамките на обучителна програма "Роден край" на Регионална библиотека, която е част от Патриотичната програма на Община Враца. "Роден край" стартира преди три години с цел да провокира младите да се докоснат до културно-историческото наследство на Врачанския край по нетрадиционен начин - с краеведски разходки, творчески работилници, даматизации и възстановки. През тези три години в различните направления се включиха ученически клубове по краезнание и родознание на врачанските училища, като с някои от тях е изготвена дългогодишна програма за работа.

Един от тях е клуб "В родния край" на училище "Никола Войводов" с ръководител Иванка Анастасова. Всъщност това е клубът, с който стартирахме преди три години програмата и с който продължаваме да работим и днес. Работили сме с децата по всички направения с изключително интересни инициативи - от краеведските разходки, работа на терен, направихме една среща между поколенията - събрахме три поколения разказвачи - "Сладкодумците" , с тях през изминалата година реализирахме и първата възстановка, посветена на героичната гибел на Никола Войводов и Цвятко Павлов. През изминалата година за първи път в програмата се включи и Ресурсен център - в творческите работилници, посветени на народните празници. Така освен културна, патриотична, ние реализираме и социалната функция на библиотеката. През изминалата година по тяхна инициатива в програмата се включиха и потребителите на Социално-терапевтичен център. Всичко започна от една виртуална краеведска разходка, в която хората си дадоха смета, че всеки ден минават покрай забележителности, за които не знаят почти нищо. Така започнаха и нашите реални разходки от площад "Христо Ботев" и двете средновековни кули, като доброволец се включи и Весела Пелова от Държавен архив със своите увлекателни исторически разкази, а по-късно се породи и желанието за претворяване на символите на Враца с тази приложна техника. Идеята на хората от центъра е да продължат своята работа, тя, освен с художествена, е и с терапевтична цел. Програмата "Роден край" продължава по три направления през тази година "Традиция и съвременност", "Наследство" и "Празничен народен календар". 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM