Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВРАЧАНЧЕТА ПОСРЕЩНАХА
БАБА МАРТА

      
      
      

Деца от всички детски градини във Враца изпълниха двора на къщата-музей на Иван Замбин в двора на Етнографско-възрожденския комплекс. В общоградското тържество за 1 март, организирано от Община Враца, участваха също момичета и момчета от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Асен Златаров", Дневен център "Зорница" и Ученическия общински съвет. С песни и стихчета врачанчетата припомниха традицията по посрещането на Баба Марта, която също се включи във веселието и ги зарадва с пълна кошница с мартенички. Първата бе за стопанина на града - инж. Николай Иванов. Бяло-червената благословия за кмета бе придружена от пожелание за здраве, дълъг живот и успешна работа. "Скъпи деца, радвам се, че сме заедно в този първи слънчев ден след зимата, за да спазим една хубава българска традиция. Радвам се, че го правим на това място, което също пази и напомня за традиционния ни бит. Желая ви да сте бели и червени, като мартеничките, да сте весели и щастливи!" - с тези думи се обърна към децата инж. Иванов.
След края на тържеството, пред някогашното неделно училище в двора на Етнографско-възрожденския комплекс, млади актьори от ТГ "ТЕМП" представиха легендата за появата на първата мартеница, която се носи във вековете още от времето на хан Аспарух. Мартеници от различни епохи бяха подредени в изложба, чийто домакин бе някогашното неделно училище. Етнографът Йорданка Манкова разказа как са се променяли мартениците през годините и каква символика носи благословията от осуканите бял и червен конец. Имаше и втора изложба на мартенички, специално изработени за днешния празник. Гостуващата експозиция под открито небе бе на Дома на творчеството "Дух и материя" във Враца.

Даниела Хитова 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM