Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НЕОФИТ: КРЪСТЪТ Е ТЕЖЪК

. Русенският митрополит Неофит е избран за патриарх

Тежък е кръстът на скромните ми плещи. Това каза в първото си слово новоизбраният патриарх Неофит. Светъл пример ми остава патриарх Максим, чийто наследник ставам днес. Ще подкрепям благотворителността и щедростта, посочи той. Главата на православната ни църква отчете заслугите на държавната власт към поддържането на храмовете, благодари на Синода и гостите от други църкви.
От името на премиера Бойко Борисов кратко поздравително слово произнесе външният министър Николай Младенов. Парламентарният шеф Цецка Цачева и Симеон Сакскобургготски също поздравиха патриарха. /КРОСС/

БЪЛГАРСКИЯТ ПАРТИАРХ НЕОФИТ

България избра своя патриарх - Русенският митрополит Неофит. Той е третият български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. , след предшествениците си Кирил и Максим.
Тържествено биене на църковните камбани на храм-паметника "Св. Александър Невски" оповести приключването на Патриаршески избирателен църковен събор и избора на Неофит за патриарх на Българската православна църква.
Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. След завършване на основно образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, която завършва през 1965 г. През 1967- 1971г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От септември 1973 г. -преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. През август 1975 г. в Троянския манастир е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим. На 15 август с. г. патриарх Максим го ръкополага в иеродяконски чин, а през март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах. От септември 1975 г. Неофит е диригент на Софийския свещенически хор. а от юли 1977 г. - старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София. От януари 1981 г. до декември 1985 г. е протосингел на Софийската митрополия. През декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и назначен за втори викарий на Софийския митрополит. От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. През юли 1991 г. е избран за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при катедралата "Св. Александър Невски". През март 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. От декември 2001 г., когато с решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, Неофит се титулува Русенски митрополит.

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM