Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЧЕРВЕНОТО МЪЛЧАНИЕ

ГЕРБ поиска Сметната палата да провери работата на бившия Министерски съвет. Червените депутати подкрепиха това предложение. Преди още Сметната палата да е извършила проверка, хората на Бойко Борисов започнаха да говорят за престъпления, за огромни загуби, за престъпно поведение на министри и пр. Въпросът е - защо БСП мълчи?
Клеветнически ли са тези думи, или истина? Естествено е, ако се докажат престъпни действия - виновните да бъдат "гости" на прокуратурата и съда. Никой не трябва да бъде пожален: министър, депутат, областен управител, кмет и т.н., особено онези, афиширали се като защитници на социалната справедливост. Естествено е те да носят много по-голяма морална и всякаква отговорност, ако наместо да разпределят законно и справедливо между гражданите на България, са бъркали в кацата с меда, облагодетелствали са се.
Ако не е истина, както в повечето случаи може би ще се окаже, кой ще носи отговорността? Непрекъснатото нагнетяване на напрежение в общественото пространство за "престъпността" на предното управление е ненормална практика на българските политици. Те обаче не бива да забравят, че "каквото посееш, такова ще пожънеш", че подобна порочност на политическото поведение утре ще се обърне и срещу тях.
Обида ли, или прозрение, има в думите на един бивш министър, че "когато не можеш да имаш визия за бъдещето, трябва да имаш визия за миналото".
Наистина, защо ще искаш Сметната палата да прави проверки, когато ти предварително обявяваш "резултати"? Защо прокуратурата ще прави разследване, когато е обявено "престъпното поведение"? Защо да се занимава и съдът, щом "виновниците" са ясни.
Но не започва ли по този начин всяко отдалечено от демократичните принципи управление!
В същото време новите властващи не обелват дума за виновните за престъпния преход, в който милиарди от натрупаното от хората на България бе продадено на безценица или бе "предадено" в "приятелски" ръце без лев дори. Не говорят и не търсят отговорност за БТК, за Балкан, за Булгартабак, за "Софийски имоти".
В парламента се разхожда новият председател на комисията, която наблюдава ДАНС, депутатът Иван Костов - той сега насочва службите накъде да гледат, кого да разследват, и никой го не пита кой и как създаде оня банкер-ресторантьор Славчо Христов и кръгът около него, кой е виновен за загубените по време на премиерството му 20 милиарда.
Господинът търси корумпираните. Той! Къде ги търси? Вън от себе си, от семейството, от министрите си, от "кръга" си?
Хората от ГЕРБ също не търсят своите, участвали в присвояването на общото. Не ги интересува ТИМ, кръга "Капитал", кръга "Хелиос", видимите мутренски богаташи. От първия ден взеха да създават самооблагодетелстващи закони - за нотариусите, за културното наследство.
Присмиват се над две червени БМВ-та, над маси, столове, кухни и кухненски съдове (справедливо, но малко!), а мълчат (несправедливо!) за големите кражби от общото българско имане.
Но ще дойде такова българско време, когато омаловажаваните днес, заглушавани или прикривани въпроси за големите кражби на прехода ще бъдат поставени не само на масата, но и пред съда.
Владимир ПЕТКОВ

 

 


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ