Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ВЕЛИКОТО ДЕЛО
НА АПОСТОЛА

Два дни продължиха честванията на 140-годишнината от гибелта на Васил Левски във Враца. В навечерието на 19 февруари в Регионалния исторически музей в града се проведе вечер, посветена на Апостола на свободата.

Вокалната формация "Светоглас", актьорът от врачанския театър Калин Костадинов и проф. Михаил Неделчев "нарисуваха" с думи и песни един истински, жив портрет на Васил Левски.

В представянето бе показано богатството на тази уникална личност, събрала в себе си революционния дух и тихата молитва за отечеството. Думите на Левски, от неговите писма, звучаха все така честно, безкомпромисно и актуално. Пред врачани прозвуча и откъс от единствения запазен поетичен опит за автобиография на Васил Иванов Кунчев. Стихчето е поместено в специалното издание "19 странички за Левски", което бе отпечатано по идея на Община Враца.

Книгата е издадена в лимитирана серия от 140 броя, по повод 140-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата, и включва стихове, мисли и цитати от и за него. Изданието бе представено от заместник кмета Красимир Богданов, който подари първия му брой на директора на Регионалния исторически музей Илия Стоянов.

Останалите книжки бяха раздадени на гражданите.

На 19 февруари врачани и гости на града, заедно с официалните лица - кметът на Враца инж. Николай Иванов, заместник кметовете Красимир Богданов и инж. Красимира Георгиева, депутатът Асен Агов, заместник областните управители Валентин Литов и Цветелина Теофилова, председателят на общинския съвет инж. Петя Аврамова, общински съветници и културни дейци, се събраха в 11 ч. пред паметника на Васил Левски.

      
      
      
      

На честването бяха дошли също ученици от Езиковата гимназия "Йоан Екзарх", ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Васил Левски" и НУ "Св. Софроний Врачански". Траянополският епископ Киприян, в съслужение с врачански свещеници, отслужи панахида за йеродякона Игнатий. В словото си епископът припомни, че в последните минути от живота си, при изповедта пред свещеника, Левски сам пожелал след смъртта му да бъде поменаван с монашеското му име и сан.
На подвига и безсмъртието на героя бе посветен рециталът, изпълнен от ученици от ОУ "Васил Левски". Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност пред саможертвата в името на свободата и независимостта на България.
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM