Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese


РАЗДЯЛА С ЛЕДА МИЛЕВА

България се разделя с големия поет и преводач Леда Милева. Петгодишна е, когато убиват баща й Гео Милев. Казваше: "Помня деня на неговото изчезване, 15 май 1925-а. С няколко деца играехме във вестибюла на нашия апартамент. Дойде цивилен агент в черни дрехи и попита знаем ли къде живее Гео Милев. Казах, че ми е баща и ще го извикам. Това беше последният ми жив спомен от него. Човекът му каза, че го викат за справка, излязоха и вече не се върна."
Поезията за деца на Леда Милева е известна и любима на всички българи. Тя обнови българската детска поезия. Нейното дарование, художественият й талант има изключителна сила. Тя е автор на над 30 стихосбирки за деца. Поколения български деца вечер заспиваха с историите от "Заю на разходка", "Мустакатият Иванчо", "Черно фламинго", "Цветни приказки", "Карнавал в гората".
Нейните стихотворения и пиеси са издавани във Франция, Германия, Русия, Беларус, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Сирия.
Леда Милева бе и талантлив преводач на американска, английска и африканска поезия. Учредител е на Съюза на преводачите в България, главен редактор на списание "Панорама", което разпространяваше и информираше за новостите в чуждестранната литература.
Била е генерален директор на БНТ, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, председател на Съюза на преводачите, депутат във Великото народно събрание. Включена е в почетния списък "Ханс Кристиан Андерсен".
Леда Милева е създател на Международната фондация "Гео Милев", която обединява следовниците на нейния баща, големия български поет и интелектуалец, театрален и художествен критик, проникновен литературен анализатор и преводач на поезия.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА Й ПАМЕТ!

Поклонението е в петък, от 11 ч, в зала "София" на бившия Партиен дом.

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM