Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese


СОКОЛСКИЯТ МАНАСТИР

      
    

В местността Соколова пещера, на 4 километра от Етъра, е една неповторима българска "твърдина"- Соколският манастир. Имахме щастието да го посетим в "златна" есен, когато гората бе обагрена в най-красиви цветове, когато цветните "сълзи" на дърветата превръщаха земята наоколо в художническа палитра, а тревата бе още зелена. Есенното слънце придаваше особено великолепие на този невероятен български кът, на неговото "светилище".
Соколският манастир е основан през 1833 г. от Архимандрит Йосиф, известен и като униатски архиепископ Йосиф Соколски. В началото е построена дървена църква на каменната тераса пред близката пещера, а през 1834 година на нейното място е съграден днешния манастир. Открива го през 1834 година Търновския патриаршески митрополит Иларион Критски.
Тук, през 1836 г., в манастирското училище е преподавал Неофит Бозвели, а Йосиф Соколски разкрива книжовен център.

На 31 юли 1856 г., в подготовка за въстание, в Соколският манастир идва четата на Капитан Дядо Никола, за да бъде осветено знамето на четата. Но голямата гордост на местните е, че в манастира е пребивавал Апостола на свободата Васил Левски. През 1876 година от тук тръгват да се бият в село Кръвеник момчетата на Цанко Дюстабанов. Осем четници от разбитата чета увисват на бесилка в скалите край манастира, а телата им поробителят хвърля в пропастта.

Манастирска гордост е каменната чешма, построена от Уста Кольо Фичето. Стенописите в църквата пък са дело на поп Павел Зограф и синът му Никола, иконостасът - на Тревненските възпитаници Йоаники папа Витанов, Симеон Цонюв.
Ние вървим в този свят български "дом", из дългите му коридори и свещени двори, и не можем да скрием възхищението си - от силата на предците, от събраната мъдрост, от построеното с вкус и любов, от духовната висота, от искрящата българщина…
И не ни остава друго, освен да отдадем заслужената почит, и кой колкото може от нас - да продължи направеното…
И да го съхраним.

М.Б.


 

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM