Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Васил Василев:

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРИЗНА,
ЧЕ Е МАНИПУЛИРАЛ ДУМИ НА ЛЕВСКИ

Прессекретариатът на президента призна, че фразата: "Който ни освободи, той ще ни пороби ", която г-н Плевнелиев използва в обръщението си към Народното събрание (18 март 2016 г), не е документиран цитат на Васил Левски, а "насочва към цитат" по книгата на Захари Стоянов "Васил Левски ("Дяконът").
Това означава, че държавният глава е манипулирал думи на Левски и ги е използвал абсолютно съзнателно в услуга на съвременната идеологическа конюнктура, заблуждавайки общественото мнение. В словото си пред депутатите по повод завършилите политически консултации с всички парламентарни групи, Плевнелиев заяви: "Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото "който ни освободи, той ще ни пороби". Това изречение бе използвано в контекста на непрекъснато прокарваната от Плевнелиев политика на противопоставяне с Русия.
Хванал фалшификацията, Васил Василев изпрати отворено писмо до държавния глава, в което заяви: "Вие излъгахте, г-н Президент. Казаното от Вас може да се приеме само като опит за фалшифициране на заветите на Левски и акт на пренебрежение спрямо труда на всички изследователи на неговото дело от Освобождението досега. Гавра с паметта на националния ни герой не може да бъде премълчана, дори когато е предизвикана от политически съображения или от невежество. От името на Общобългарския Комитет "Васил Левски " и на милионите българи, верни на идеите на Апостола, Ви приканвам да се извините публично за фалшификацията и да оттеглите от обръщението си пред Народното събрание цитираната в първото изречение фраза."
След обясненията на пресцентъра на държавния глава, публикувани в четвъртък вечерта, Васил Василев изпрати ново писмо до медиите, в което се казва:
"Между безспорен цитат и насочване към цитат има видима и качествена разлика. В интерес на истината следва да се отбележи, че Захари Стоянов никога не се срещал с Левски, както посочва големият му изследовател Стефан Каракостов. Захари Стоянов започва в края на 1882 г., т.е. десетина години след смъртта на Апостола, да събира старателно и най-добросъвестно безценни сведения за великия българин в разговори със сподвижници, родственици и съвременници на Левски, някои от които препредават чути от тях случки или разговори с него.
Ако използването на въпросната фраза е целяло да ни внуши какво би могъл да мисли Левски за Русия, то можем да предложим на пресцентъра на президента автентични материали по този въпрос от неоспоримото документално наследство на Апостола. Така биха могли да се избегнат бъдещи недоразумения и грешки.
Със съобщението на прессекретариата на Президента целта на отвореното писмо до него е постигната.
Надяваме се, че никой повече няма да използва фалшификата, като се оправдава с аргумента, че той е произнесен от държавния глава, следователно е неоспорим."


(Епицентър)


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM


 

 

loading...