Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese


БОГОЯВЛЕНИЕ (ЙОРДАНОВДЕН)

      
      
      
      

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук и названието на празника Богоявление.
Българското поверие е, че през нощта срещу Йордановден, когато ''небето се отваря'', който си поиска нещо, то ще се изпълни. На деня се освещава вода. Навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Свещеникът хвърля кръст във вода, а ергени го изваждат. Който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.
След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете, която пази от болести и пречиства душата. Тази вода се пази цяла година - за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.
Празникът е известен още като: Водици, Водокръщи, Богоявление, Мъжки водици - празник, с който завършват т.нар. м р ъ с н и дни.
За обредната трапеза се подготвят: три ритуални хляба: единият е за дома, вторият за гостите, третият се оставя пред вратите на къщата, заедно с бакър вино, за минувачите, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино. Орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето.


Именници са: Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб, Боголюба, Божан, Божана, Божил, Божидар, Божидара, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богомил, Богомила, Бистра, Бончо, Бонка.

На снимките: Красимир Крумов извади кръста от ледените води на река Лева при с. Згориград, Врачанско.
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM