Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НАБЛЮДАТЕЛ
"България"1

ПРИКАЗКА ЗА ЕРАЗЪМ

Деца, ще ви разкажа приказка за Еразъм. Ваши по-големи съученици ходят из Европа по "програма Еразъм", други, още по-големи, следват и се връщат обогатени след преживелици и митарства. "Митарства", деца, е дума, която после ще разберете, тя идва от религиите. Програмата на Европейския съюз "Еразъм" е поглед напред.
За жалост гледат назад сега френският президент, британският премиер и германската канцлерка. Сравнени с някогашните политически великани Дьо Гол, Чърчил и Аденауер те са два лилипута и една лилипутка. Никой да не се смее! Няма нищо смешно в тази дума. Спомнете си за пътешествията на Гъливер в страната на великаните и в страната на лилипутите. Gulliver's Travels от ирландеца Джонатан Суифт, 1466-та,1536-та ... не запомняйте годините, които споменавам, щото ще ги забравите, ... помнете, че приключенията на Гъливер били четени на глас в забавачници и на заседания на министрите в Лондон. Понеже Гъливер е две в едно, two in one, както казват в гламавите реклами: приказка за деца и политическа сатира за възрастни. Гъливер ще се помни и тогава, когато Хари Потър бъде забравен. Това на немски се казва "Цайтгайст". То значи "духът на времето". Гъливер видял две партии да се карат. Едната искала хората, когато закусват с рохко яйце, да го чупят откъм острата му страна, другата партия искала от тъпата. В България левицата краде с лявата ръка, десницата с дясната. И двете искат да ни задължат да гласуваме. Но по света вече не се сблъскват леви с десни, а бедни с богати. В България - обирджии и обирани, побойници и набити. И в САЩ има великани и лилипути. В сравнение с великаните Джордж Уашингтън, Линкълн и Джеферсън днешните US лидери имат tunnel vision. Ще ви обясня. Те са като "Джери, който не можел да върви и да дъвче дъвка едновременно". Вие, деца, можете ли? Браво. Те мислят как да се сдобият с изборни гласове и не могат да мислят за друго. Допускам в следващите президентски избори в САЩ да се състезават лилипут с лилипутка.

Хубаво бях започнал аз за Еразъм, ама вие ме отплеснахте за Гъливер. Еразъм се казвал Ротердамски, понеже се родил в Ротердам, незаконно дете на католически свещеник. Тогава наричали незаконни децата на жените, които не са се венчали в черква. Сега позволявам да се смеете. И аз мисля, че е смешно. За да изкупи греха си, баща му го отдал Богу. Еразъм бил монах, после свещеник в манастир на августинските братя. Понеже го досмешавало както от Реформацията на протестантите, така и от фанатизма на католиците, Еразъм написал "Възхвала на глупостта". Написал я незлобливо, че да няма засегнати. Но започнали неговите митарства; през 1521 г. той избягал от Лувен (Льовен), спасявайки се от гнева на католиците, а през 1528 г. от Базел, за да се изплъзне от яростта на лутераните. Живял и работил във Франция, Англия, Германия, Италия и Швейцария, знаел европейски езици, казвал, че е европеец, не холандец, пишел на латински, лингва франка, което било... Хммм... то било, ...било, както е сега английският - да се разбираш с разноезични образовани хора. Залягайте на английския, щото едни хора не залягали и сега са необразовани. Те ме поучават да не казвам The US is, а да казвам The US are. Не знаят кое е Sidekicks, кое Kickbacks, кое Back kicks, но ме поучават. Я, Станка и Гошо да станат и да покажат Back kick. Добре! Станка понеже е балерина - с пириует, Гошо, понеже е по бойните изкуства, се завъртя на ходило. Достатъчно, седнете си. Сега... сега... нали знаете за Дон Кихот и Санчо Панса. Добре. Санчо е Sidekick на Дон Кихот, той също е много важен в приказката. А пък Kickback е аз, за да спечеля много, да ви дам малко от печалбата. Подкуп. Рушвет. А когато строя магистрала например, производството на асфалт и бетон са Sidekicks на строителството. Те като Санчо са много важни. Ако съм получил поръчката да строя магистрала в честно състезание с други, хубаво. Ако съм я получил чрез Kickbacks, е лошо... Доволен съм, че бързо разбирате. Будни деца сте. Макар че само есемеси пишете, и то на методица. Но който иска и иначе ще се научи, то не е забранено. Тя и английската кралица може да чете, но не може да пише, затова й пишат тронното слово. Тя и други неща е прочела. Например рецепта за коледен кралски пудинг с надбъбречна овча лой. И наръчник за лов на grouses. Пък в US мислят, че The Famous Grouse е бърбън. Да, добро е, но е скоч. Ама не ме отплесвайте пак, бе деца. Какво? Не сте ме били отплесвали. Лъжете, както лъже Симеон за 800-те дни.

Истинският Симеон, живял преди Еразъм и Суифт. Бил високообразован в Магнаурската школа в Константинопол, управлявал Първата българска държава от 893-та до 927-ма. Бил монах, книжовник, войн. Помните ли детската песничка "Край Босфора шум се вдига ... Ето Симеон пристига ... В Цариградските палати разтрепера се Роман". Това го написал Иван Вазов. Според мен Роман не се разтреперил от страх, а от обида, когато Симеон пришпорил коня си и забил своето копие в крепостната порта. Ама, що пак ме отплесвате? Да, Бойко Борисов не трепери от страх за живота си, след като бил получил "писмо с куршум", той трепери за парите си.

През 1204-та в Четвъртия кръстоносен поход сбирщина от венецианци и други западноевропейци превзели столицата на византийците Константинопол, опожарили я и оплячкосали. В "Света София", Hagia Sophia, най-големия християнски храм, но не католически, Балдуин от Фландрия бил провъзгласен за император на империята на латините. И в България рицарите оставили следи. Село Кондофрей (конт дьо Фрей), Орландовци, Панчарево. Оставили и "френската болест", сифилиса.

После, когато на свой ред мохамеданите превзели Константинопол, те махнали кръста на Hagia Sophia, сложили полумесец и я направили джамия. Те си дали повече зор в Ерусалим, където вавилонците, после римляните разрушили Соломоновия храм. Близо до останките на околовръстната стена, където евреите днес се молят, съградили джамията Ал Акса, казали, че от близката скала неграмотният Мохамед подскочил трупешката с такава сила, че стъпалата му оставили вдлъбнатини в камъка, като ракета с вертикално излитане, той достигнал Аллах и измолил мюсюлманите да се молят само пет пъти дневно, дотогава Аллах искал повече пъти.

Калоян от рода Асеневци бил заложник в Константинопол, столицата на Romania - латинската империя на мястото на Византийската - но на втората година избягал. Императорът на Romania тръгнал да опожарява България, но "българският император Калоян", казват британските историци Рънсиман и други, пленил Балдуин и го заключил в една кула над Янтра в Царевград - Търнов. Там Балдуин живял, докато умрял.

В България имало Преславска школа, основана през 9 век. Книжовници. Преводачи. Но те не могли да преведат Новия завет от старогръцки на български с букви от нашата азбука, понеже елините нямали азбука и пишели с финикийски букви. Подир пет-шест века Еразъм го превел, когато преподавал старогръцки в Кеймбридж, благодарение на Томас Мор, на когото посветил книгата си "Възхвала на глупостта". Мор я харесал, понеже той самият бил политически писател. Написал "Утопия", въображаем остров с идеалното политическо устройство; във всяка къща двама роби - единият цветнокож, другият местен престъпник. Сър Томас Мор бил много важен човек, направил Еразъм кралски съветник. Мор бил лорд пазител на държавния печат и се заинатил, не подпечатал, че Хенри VIII се развежда с Катерина Арагонска и става глава на англиканска църква, за да конфискува църковните имоти, и кралят му отрязал главата. Еразъм пак избягал по митарства из Европа. Двеста години по-късно папата, през 1935-а канонизира Мор за светец, небесен покровител на държавниците и политиците. Сега Томас Мор да ни е на помощ. А вие, марш в салона да играете кикбокс, но на чувала, ако ви видя на ринга, ще ви скъсам ушите.Гъливер открива летящия остров на лилипутите.Гъливер потушава пожар, като го препикава.


"Кръстоносците превземат Константинопол", Дьолакроа
Кикбокс


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM