Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КАК ЩЕ БЪДЕ ПРОИЗВЕДЕН РЕФЕРЕНДУМЪТ
ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз ще бъде произведен на 23 юни.
Във вторник Ройтерс представя ключовите подробности по организацията на вота:

КОЙ ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА
Както на парламентарни избори, гражданите на Великобритания, Ирландия и Общността на нациите, навършили 18 години и живеещи на територията на Обединеното кралство, и британските граждани, които са живели зад граница не повече от 15 години, ще имат право да гласуват за оставане или излизане от ЕС.
Освен това членовете на горната камара на британския парламент (по принцип те нямат право да гласуват на национални избори) и гражданите на Гибралтар, които имат право да гласуват на избори за Европейски парламент, също ще могат да участват в референдума. Живеещи на територията на Великобритания граждани на държави от ЕС, различни от Ирландия, Малта и Кипър, няма да имат право да гласуват.

КАКЪВ Е ВЪПРОСЪТ НА РЕФЕРЕНДУМА
Въпросът в бюлетината за гласуване ще бъде следният: "Да продължи ли Обединеното кралство да бъде член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?"
Гласоподавателите следва да изберат между два отговора: "Да продължи да бъде член на Европейския съюз" или "Да напусне Европейския съюз".

КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ КАМПАНИЯТА
Законът за референдума за членството в ЕС предвижда кампания от поне 10 седмици преди произвеждането на вота.
Преди тази кампания да може да започне официално, през парламента ще трябва да мине законопроект, уреждащ подробностите около гласуването, включително датата. Британското правителство очаква тази процедура да отнеме около шест седмици.

КОЛКО ПАРИ ИМАТ ПРАВО ДА ПОХАРЧАТ ДВАТА ЛАГЕРА ЗА КАМПАНИИТЕ СИ
Британската централна избирателна комисия може да определи водеща група от страна на всеки от двата лагера в дебата, която да изпълнява тази роля за периода на официалната кампания.
Водещата група може да изхарчи до 7 милиона лири (10 млн. долара), получава държавно финансиране в размер до 600 хиляди лири, както и право на ефирно време и еднократно безплатно изпращане на агитационни материали до избирателите по пощата.
Всички останали групи, различни от водещата, имат право да похарчат до 700 хил. лири всяка. Всеки, който възнамерява да похарчи над 10 хил. лири, трябва да се регистрира в избирателната комисия, а всички групи следва да декларират даренията, които надвишават сумата от 7500 лири и са получени след 1 февруари.
Лимитът на средствата, които партиите имат право да похарчат, се определя въз основа на процента от гласовете, получен от тях на националните избори през 2015 г.
Консервативната партия на Камерън може да похарчи до 7 млн. лири, Лейбъристката партия - 5,5 млн. лири, евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство - 4 млн. лири, Либералните демократи - 3 млн. лири, а за всички останали политически формации прагът е 700 хил. лири.
Консервативната партия обаче заяви, че ще запази неутралитет, като няма да бъдат използвани никакви партийни пари, кадри или обекти за целите на който и да било от двата лагера в кампанията.

КАК ЩЕ АГИТИРА БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО
Камерън заяви, че ще агитира с цялото си "сърце и душа", за да убеди британците да гласуват за оставане в ЕС, и предупреди, че излизането от съюза ще бъде "скок в тъмното".
Въпреки че официалната позиция на правителството е за подкрепа на оставането в ЕС, шестима от водещите министри в кабинета на Камерън заявиха, че ще се противопоставят и ще агитират за излизане. Влиятелният кмет на Лондон Борис Джонсън също застана зад кампанията за напускане на съюза.
На правителството ще бъде наложен период на изолация (purdah) от 28 дни, в който ще му бъде забранено да публикува всякакви неща, които могат да повлияят на резултата от вота.

КАК ЩЕ ПРЕМИНЕ ДЕНЯТ НА ГЛАСУВАНЕТО
Изборните секции ще бъдат отворени от 7 до 22 ч. (по Гринуич). Преброяването на бюлетините ще започне веднага щом секциите затворят и ще продължи през нощта. Обработването на изборните книжа ще става в 12 центъра на цялата територия на Великобритания, а окончателният резултат ще бъде обявен в северния английски град Манчестър.

(по БТА)


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM