Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НАБЛЮДАТЕЛ
Писмо от "България"1

ЕКОНОМИКС. САЙДКИКС & ОТКАТ

Sidekicks означава десетки различни неща в музиката, белетристиката и сценичните изкуства, но в езика на петролните и газови магнати е жаргон: подкупваш сатрапи - в Арабия, Русия, другаде, те стават по-зависими от теб, отколкото ти от тях и после ясно. "Откат" знаете какво е при огнестрелните оръжия, но в жаргона на газовия гигант "Газпром" е дума, равнозначна на sidekicks - "дай, за да ти дадат". Засега през България нова тръба не мина, понеже българските продажници, продавачи на транзитни права, не се разбраха помежду си кому да се падне лъвският пай от "отката". Бившият федерален канцлер Герхард Шрьодер, акуратен германец отиде в "Газпром" с не знам колко пари. Навремето съветската металургия не можеше да валцова стоманени безшевни тръби с голям диаметър, западногерманците можеха. CoCom (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls) забраняваше за СССР и сателитните му страни да се изнасят високотехнологични стоки, като компютри, безшевни тръби и хиляди други неща. Но както сега Ердоган дава пари срещу петрол на ислямските главорези, така и тогава западногерманците направиха безшевни тръби за джуджето "Газпром", което стана гигант и чрез "Северен поток" пролази на Запад. Защото търговията е благословена и от Бога, и от дявола и оставя като зашити девственици благонравните обещания, оставяйки им за утеха лични вибратори.
Изложбата "Личен вибратор" на завърналия се от САЩ български художник Сашо Стоицов беше открита онзи ден в галерия "Аросита". Там ще видите и онези години, за които говоря: варакосани петолъчки, мотики, лопати от времето, когато селяните за мизерен трудоден копаеха като роби земята, която вече не беше тяхна, България в СИВ беше позиционирана в електрониката, от филиала на IBM във Виена купувахме компютри, плащахме в твърда валута, изместихме Италия от първото място в износа на домати с българската лютеница и доматено пюре; сега лютеницата е с китайско пюре, доматите ни са генномодифицирани и като пластмасови за long shelf life, дори доматите на бабичката на кьошето, понеже вятърът ги опрашва с ГМО полен. Беше, и сега е като в Animal Farm на Джордж Оруел от 1945 година, където всички животни са равни, само че някои животни са по-равни.
Камий Сен-Санс написал "Карнавалът на животните", за да разсмива децата, не допускал възрастни в салона. Но когато умрял, забраната му била нарушена и тази музикална сюита станала световен триумф. Тя започва като момченце, свирещо с два пръста в устата, момиченце, свирещо гами на пианото, после се обаждат животните, които ръмжат, цвилят, грухтят, кудкудякат - малко груба закачка с пиесата за клавесин "Кокошката" (Lа Poule) на Жан-Филип Рамо. Да би знаел как след 150 години Джери Лий Луис ще свири глисандо, прескачайки пианото като маймуна, би посветил по-малко секунди на лъва и повече на маймуната. Той учел студентите си, както него учили - ръцете положени на една летва над клавишите, за да няма ръкомахания и други жестове, той свирел Бах на органа в парижката eglise de la Madeleine, построена в прослава на наполеоновите войници.
Може ли такова нещо в "мрачната наука" - the dismal science, както The Economist нарича икономиката? Малко груба закачка, но става основателна според плеяда икономисти, сиреч седмина. Роберт Райш и още шестима. Повечето български политици и поети не знаят, че плеяда не значи мнозина, а седмина. Повечето турци не знаят, че "машалла" не е турска, а арабска дума, всъщност три думи - (маа) как (шаа) създал Аллах, каза ми турски историк; спестявам му името, понеже и без това го гледат накриво, понеже признава арменския геноцид и българските кланета през робството. Не може да лъже народната песен за три синджира роби. Нито могат да лъжат тези стихчета: "Аз, Васил Лъвский /В Карлово роден / От българска майка юнак аз роден / Не щях да съм турский и никакъв роб." Нашите културтрегери и интелектуални бижута да не го усукват по килифарски за турското робство ("усуквам го по килифарски" идва от Килифарево, където сучели гайтани). Плюли са си в устата интелектуалните ни бижута да казват "приоритети", а техните приоритети са първом грижа за нахлуващите бежанци и за глутниците помияри, а последна грижа за българите, гладуващите старци в запустелите села, изложени на циганските набези. Това е западноевропейска мозъчна малформация, не е балканска. Има и северноамериканска.
Ако ви преподават Економикс, искайте си парите обратно. Няма такава наука, няма такова животно в "Карнавала на животните". По радиото казват "Чуйте как работят парите". Няма такова нещо. Парите не работят, работят хората. Маркс излезе прав за принадената стойност.
Професорите в Икономическия институт "Карл Маркс", който сега се казва Университет за национално и световно стопанство бяха интелектуални бижута. Те не бяха чели третия том на Das Kapital, той не беше преведен. Аз се фуках, че съм го чел, и ги притеснявах. Най-скучните часове бяха по счетоводство и статистика, но след учебния час - веселба. Сега казват "творческо счетоводство" - натъкмяваш го така, че да плащаш по-малко данък. Сега например това е тъй нареченият "данък уикенд". Ние не казвахме "творческа статистика", а "стъкмистика". С числа и проценти Юлия доказваше, че България е първа в Европа по производство на пернишки печки, аз доказвах, че сме първи по производство на гумени цървули. После Юлия каза: "Хайде на театър. Защото и там говорят за цървули. И защото е Свети Валентин". "Да бейбифейс", съгласих се мигновено, защото тя изглеждаше твърде млада, за да й бъде поверено толкова съблазнително тяло, изглеждаше като крачеща, самоходна съблазън. Спектакълът беше по откъси от Бранислав Нушич. Неговият балкански герой, трафикант на преселници към Америка, им казваше, че "в Америчко всички стават богати, всеки американец има пет чифта беневреци и десет чифта цървули". После друг герой на Нушич щипеше слугинята по задника и казваше "машалла". Внезапно Юлия ме цапна по бузата в тъмното. Оказа се, че някакъв простак, не сръбският на сцената, а български до нас или на реда зад нас ощипал Юлия, а тя помислила, че съм аз. После за несправедливото шамарче тя така щедро ме възмезди, че аз исках още възмездия, но тя се омъжи за бармана в бар "Ропотамо" (на приземния етаж във високия блок на "Цариградското"), той имаше порше карера, аз имах велосипед.
Десетилетия по-късно Иво Хаджимишев, който има наследствен домашен "Стайнуей", ме срази с бизнес план, за който заслужава авторско право, колкото и за фотографиите си:
"Американците гледат филми, ядат popcorn - започна Иво. - Докарват карго самолет с царевица за пуканки. Ние я правим на пуканки. Понеже те са три пъти по-обемни от царевицата, те ще пратят три самолета да си вземат пуканките. Самолетите, за да не правят празен курс, докарват още царевица, после вземат пуканките с 9 самолета, после с 27, 81, 243 и тъй нататък."
Но стана друго. САЩ не пратиха царевица за пуканки, а мухлясала фуражна ГМО царевица от силози в Айова и Минесота, подариха я на България, току-що прегладувала гладната "Луканова" зима. US предприемач взе от фермерите пари да им опразни силозите от мухлясалата царевица. После взе пари по Foreign aid bill да "купи" царевицата. С помощта на конгресмени, лобиращи за фермерите и профсъюза на моряците, вече отвоювал един друг Bill, съгласно който помощите по Foreign aid bill се транспортират с US cargo ships за сметка на страната, получаваща храни по Foreign aid bill. US навлата (таксите за морски превоз) са най-високите в света, понеже US моряците вземат повече пари от другите моряци. Но да не ви занимавам с "Икономика на транспорта", какъвто профил имаше във ВИИ "Карл Маркс", вероятно и сега го има, след като този институт се прeименува в УНСС. Ще ви кажа само, че платихме скъпо и прескъпо за мухлясала царевица. Сега - прескъпо за мухлясалата "наука" Економикс.
Измислил я Алфред Маршал (Alfred Marshall), който написал Principles of Economics през 1890 г. Новата дисциплина искала да идентифицира абстрактни променливи (abstract variables), приложими към всички системи за производство и стопански обмен, обръщайки малко или никакво внимание на разпределението, което зависи от съществуващите правни и политически институции в едно общество. Изучаването на икономиката заедно със съществуващите социални дадености отстъпило пред търсене на по-универсални "закони". Особено след загърбването на Джон Мейнард Кейнс, чиято "Обща теория на заетостта, лихвата и парите" (1936 г.) доминираше икономическата политика на САЩ от края на Втората световна война до седемдесетте години на ХХ век.
Момичетата и момчетата, изучаващи безкритично Економикс, било в България, САЩ или другаде по света, са умствено увредени подобно на предишните поколения икономисти, които през тоталитарните времена в България, СССР и другаде възприемаха тоталния икономически дирижизъм.
Економикс проповядва свободен пазар като естествен регулатор при минимум държава. Less Govеrnment в най-общ смисъл: самоуправляващите се градове през различни епохи, национални държави, федерални като САЩ, многонационални формации като ЕС. Govеrnment да не се меси в пазара, само да съблюдава да има свободен пазар. Но истината е, че Govеrnment не съблюдава, а създава пазара, пише Роберт Райш в книгата си (Robert Reich: Saving Cpitalism). Ако няма Govеrnment, има "Карнавалът на животните", които са в отделни клетки в зоологическата градина. Пазарът не съществува в дивата природа.
Економикс стигна уродливи форми много преди движението Occupy Wall street и преди данните, че един процент от хората притежават колкото останалите 99 процента от хората на Земята. Аз печеля един долар, ти печелиш един милион. Според свободния пазар ти струваш милион пъти колкото мен. Друг трик - Trickle down economy - "идеята", че благосъстоянието trickles down капе от богатите към бедните. Аз съм богат, трябва ми яхта, самолет, вила, прислуга, бодигардове, адвокати, медии, които да злепоставят моите противници, значи аз храня журналисти, правници, охранители, камериерки, строителни работници, корабостроители и тъй нататък. Един от гръцките фермери, блокирали пътя Кулата-Промахон, каза на тираджиите: Не се сърдете. Ако аз закъсам, няма да давам работа на българите да ми работят. И той Trickle down economy. "Ската!", щях да кажа аз, ако бях научил гръцки. "Шит!", ако бях научил английски. Но аз и родния си български не научих както трябва, така че нищо не казвам. Освен че: Както ученическите съчинения бяха подменени с "есета", така и "Политическата икономия" на Маркс бе заменена с ерзаца Економикс.


"Аз, Васил Лъвский, в Карлово роден. От българска майка юнак аз роден. Не щях да съм турский и никакъв роб." В тефтерчето си Левски написал "Народе ????" А народът роди интелектуални бижута, които робуват на четири чужди ценности: US ценности, евроатлантически, руски и турски мижитурски. Тези бижута хлевоусти да не сквернят името на Дякона, произнасяйки го. Български президенте Плевнелиев, присъствай на годишнината от обесването на дякона, отдай почит с мълчание, не си отваряй устата.


To keep balance, keep going. But development is not forever, only human greed for added value is forever. Therefore the inbuilt end of capitalism. Планът "Пуканки" на Иво Хаджимишев беше шега. Маркс и Енгелс написали "Комунистически манифест" като полушега, която някои хора не разбрали и приели сериозно. Виж превода на манифеста с отличния предговор и препратки на Димитър Денков.


Бранислав Нушич. Неговият мустакат сръбски герой щипе дупето на слугинята и казва "машалла". Обикновените турци не знаят какво значи арабската дума "машалла". Имамите забраняват на футболен мач да се вика "машалла" при сполучлив пас или гол.
.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM