Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

"ВРАЧАНСКИ" ЛЕШОЯД
Е ЗАБЕЛЯЗАН В СЪРБИЯ

На 7 юли 2012 г. представители от Фонда за защита на грабливите птици, наблюдаваха белоглав лешояд 83Т на площадка за подхранване в Увац, Сърбия. Той е бил в компанията на птица, освободена от Кресна.
83Т е двугодишна женска от Бизкая, Испания. Птицата е освободена на 3 май 2012 г. от клетката за адаптация край Долно Озирово, Врачански Балкан, в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България" LIFE08 NAT/BG/278. Първоначално тя се присъединява към групата от общо 13 лешояди, освободени на това място. В началото на юни няколко от птиците събрали кураж за самостоятелни скитания и ето че 83Т е забелязана в Сърбия. В Увац се намира естествена колония от около 100 двойки белоглави лешояди, някои от които вече са се отбивали на гости при птиците, освобождавани във Врачански Балкан. Това е първото документирано наблюдение на движение в обратната посока - от Враца към Сърбия. Още повече, младата лешоядка не е била сама, а в компанията на друга птица от испански произход, G47, освободена в района на Кресна през февруари 2010 г. Това е сигурен знак за правилния избор на местата за освобождаване на птиците, подбрани така, че да се създаде цялостна, непрекъсната популация от белоглави лешояди.

(Снимката е предоставена от Фонда за защита на грабливите птици)


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM