Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА ТЕАТЪР

Актьори и режисьори на бунт заради закриването на сцени

Поредната театрална реформа, свързана със закриване на губещи държавни театри, отново изправи на нокти актьори, режисьори, драматурзи, сценографи и всички хора, свързани по някакъв начин с това сценично изкуство. Съобщението на Министерството на културата от преди дни, че 8 културни института - драматични и музикални театри, както и Държавният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" са на червено, но ще им бъде дадена тримесечна глътка въздух, като ведомството на Вежди Рашидов поеме задълженията им, отново повдигна въпроса за проблемите на Мелпомена.
Ултиматумът на министерството към губещите сцени е да закрепят бюджетите си, като в противен случай трупите им ще бъдат разпуснати. За момента това се отнася до столичния музикален театър, операта в Стара Загора, театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца и ансамбъл "Филип Кутев". До края на месеца те трябва да представят финансов план за стабилизиране, актуализиран репертоар, разчет на очакваните приходи и разходи и програма за разплащане на просрочените задължения.
Новата театрална реформа включва държавните драматични, музикални, оперни и куклени театри, които в края на следващата година са на загуба, да се превърнат в открити сцени без щатни трупи. Държавата ще поддържа сградата и минимум помощен персонал, а финансирането на представления ще става с отделна субсидия на проектен принцип. Опцията "Открита сцена" се очаква да бъде предложена в Закона за закрила и развитие на културата.
Някои коментари на Рашидов по повод новата реформа пък предизвикаха гнева на част от театралната гилдия и в интернет вече вървят подписки за неговата оставка. "Ако един театър няма кой да го гледа, то няма нужда от театър. Шекспир е измислил театъра да се движи. В 6 милионна България имаме 8 филхармонии, над 50 театъра и 6 опери. Театърът трябва да е здрав и работещ и да има пари за проекти. Докато се говори за заплати, те ще бъдат малки. Не може да ревем само за заплати, дайте да ревем за художествен проблем", каза преди дни министърът на културата, обяснявайки, че в Италия и в Австрия няма нито един държавен театър.
"У нас държавата е единственият донор на българските театри", припомни Рашидов. Според него работещите театри плащат дефицитите на неработещите, които не поставят гледани постановки. Министърът допълни, че театрите могат да станат подвижни и така да се осигури необходимата им публика. Театрали скочиха и срещу шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който защити реформата и каза, че държавата не е длъжна на театрите и че те сами трябва да докажат в конкуренция правото си да съществуват.
Още през лятото на 2015-а Министерството на културата предложи нов модел на финансиране на сценичните изкуства. През 2016 г. драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2,50 лв. за 1 лв. приходи, куклените театри - по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли - по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти - по 4 лв., а симфониетите - по 8 лв.
Отговорът на застрашените театри през последните дни е, че ще увеличат броя на сценичните изяви, за да привлекат повече зрители, както и че ако се налага, ще направят съкращения на щата. Фенове на Драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново излязоха с призив към търновци да си купуват билети за постановките и да го спасят от закриване. Билетите там са по 6 и 8 лева.
От години и печеливши, и губещи театри масово пускат промоции и канят зрители да гледат спектакли по 5 лева, при положение че цените за някои представления достигат 20-25 лв. Другата стъпка за повишаване на приходите е турнетата из страната, както и каненето на касови гост-актьори, които на театрален жаргон са наричани мечки. Напролет ще стане ясно дали театрите на червено ще могат да покрият дефицита и дали сцени с над 100-годишна история ще хлопнат врати.

Vsekiden

.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM