Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ТОМИ ТОМЕСКУ, ЕДИН РУМЪНЕЦ В ЛОНДОН, СЪДИ КАМЕРЪН ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ
И СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ

Млад, речовит по балкански и свръхенергичен, Томи Томеску се представя като дентист и политик. И е вярно. Завършил е стоматология в Лондон и има собствен кабинет в британската столица.

Лидер е на основаната от него Партия на европейците, която отстоява правата на гражданите на ЕС, установили се в Кралството. Няма медия, която да не го е отразила, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали. Томи Томеску е чужденецът, който дръзна да даде под съд британския премиер Дейвид Камерън заради дискриминация спрямо румънци и българи там. Нашумя особено с реакцията си след скандалните изявления на Найджъл Фарадж, а една от най-големите телевизии Канал 4 направи филм за него. Тогава Томи и голям екип журналисти отидоха в родния град на Фарадж, където на неговата улица той звъни по къщите, представя се като румънец и пита дали ще го приемат за наемател, но така и не получава отрицателен отговор или грубо отношение. Организира хиляди румънци на протести пред парламента, както и карнавал пред дома на Фарадж, и с присъщата си хиперактивност привлича като магнит вниманието на всевъзможните политици и медии. Защитата на правата на европейските чужденци във Великобритания е основната му кауза и не се спира пред нищо, напоследък обаче е в силна тревога пред риска страната да напусне ЕС. Това за него означава, че стотици хиляди румънци и българи, а и редица други общности, ще трябва да изоставят бизнеси и поминък на Острова, и да се завърнат.

Не пропусна и срещата на българския премиер Бойко Борисов с българската общност в Лондон. Разбира се, че и към него има въпроси и препоръки. "Бих попитал вашия министър-председател дали ще предаде българите в Англия, като се подпише под претенциите на Дейвид Камерън, а така на практика ще приеме те да се окажат роби. Българите и румънците във Великобритания са третирани като втора категория хора, те имат само задължението да плащат такси, без да имат правата на останалите граждани. В Лондон сигналите са тревожни, България изглежда е принципно съгласна да удовлетвори исканията на Камерън, които са условия за оставането в ЕС, изпратени като чернови документ в София. Една от медицинските сестри, която работи при мен, е българка, работи здраво. Не си представям тази невероятна жена да бъде дискриминирана и впоследствие да се наложи да се върне в родината си. Борисов трябва да алармира Европейския съвет и да настоява за гаранции за правата на българите да получават социални помощи и да не се ограничава свободното им придвижване в рамките на ЕС, ако наистина е загрижен за тях", настоява младият политик. Според него Великобритания иска да не бъде зависима от Брюксел, но същевременно не допуска, че средствата по еврофондовете могат да й бъдат орязани, създава нови правила и ограничения заради мигрантите и европейските чужденци. И разпалено продължава: "София не трябва да подкрепи това и да допусне българите в Кралството да се окажат без права, за разлика от нигерийците, например. Напротив, необходим е реален дебат за статута на европейците, партията на Найджъл Фарадж подмени тона му и това даде лошо отражение върху имиджа ни. Камерън твърди, че дългогодишната традиция на страната е отвореност и толерантност, но аз не мога да се съглася с това, защото през последните години срещу нас се води негативна кампания. Европейските имигранти тук живеем в жестока среда и политиците са тези, които я подклаждат, тъй като де факто пригласят на Фарадж". Томи разказва и за вицепрезидента на Партията на европейците, който е поляк и заради това е станал жертва на нападение, при което изпочупили прозорците на жилището му в Кент, боядисали стените му в червено, нашарили ги с обидни призиви и хвърляли камъни по човека. Питам го защо е решил да учредите политическа партия на чужденците във Великобритания. Партията на европейците се фокусира върху представянето и защитата на правата на европейските общности в страната, обяснява той.

"За съжаление, румънците и българите бяха принудени да свикнат с атаките на някои британски политици и на някои от медиите, в които се представят само негативни факти, предизвикани от гражданите на двете ни държави. Има много източно-европейци, които не се чувстват комфортно, когато казват откъде са, това е нечестно, така мисля. Беше явна необходимостта да се направи нещо. В края на 2013 г. с мен се свързаха студенти от България и Румъния, които се оплакваха от дискриминация спрямо тях. Организирахме няколко протеста пред британския парламент, а и оплакванията и атаките на етническа основа срещу румънци и българи се увеличаваха стремително", казва амбициозният правозащитник. Тогава се създава Алианс за защита от дискриминация на румънците и българите на Острова, това е неправителствена организация, на която е зам.-председател. Впоследствие тя се превръща в своеобразен център за източно-европейците именно заради дискриминацията срещу тях. След грубата атака срещу полския гражданин от началото на 2014 г. Томи създава и организация за защита на гражданите от Централна и Източна Европа, установили се във Великобритания. По-късно с него се свързват испанци, които също се оплакват от дискриминация заради тяхната националност, а той осъзнава, че това е много голям проблем. "Тогава дойде решението да създадем политическа структура, защото беше ясно, че големите британски партии няма да направят нищо в наша защита поради страховете, че ще загубят гласовете на избирателите си. Шест седмици преди изборите за Европейския парламент през 2014 г. регистрирах новата партия, на която в момента съм лидер, участвахме, въпреки риска от провал. Листата на Партията на европейците включваше полски, български, испански, румънски, гръцки кандидати", отбелязва младият политик.
Найджъл Фарадж ли е основен фактор срещу правата на европейците във Великобритания, или това е самият Дейвид Камерън, питам го. "Аз бях единственият кандидат по време на онази предизборна кампания, който твърдеше публично, че Фарадж трябва да бъде арестуван и съден за омраза на расистка основа. Защото той тогава тръбеше по телевизиите, че хората трябва да се тревожат, ако румънец се нанесе в къщата до тях. Дейвид Камерън има много по-голяма сила и възможности, и понастоящем той се опитва да приложи мерки, които ще ограничат правата на другите европейски граждани във Великобритания. Най-голямата опасност пред тях е липсата на правилна и силна защитна система, както и фактът, че всички ние сме напълно забравени от ръководителите на държавите, от които сме дошли тук", посочва Томеску. Според него гражданите на ЕС, установили се в Кралството, са застрашени, експлоатирани, нямат уважението на местните и са считани за хора "втора ръка". "Обаче плащат 19% повече данъци и такси от гражданите на бившите британски колонии, но за сметка на това няма да имат правото да участват с вота си на референдума, който ще реши остава или не страната в ЕС, не ги допускат и до избори за парламент. Чужденец от Пакистан ще може да гласува, за разлика от българина. Внушена е представата за хората като нас, че сме крадци на социални помощи, макар да плащаме 10% от таксите, събирани в хазната. Разбира се, правят се малки стъпки за интеграцията на източно-европейците, но това не е никак лесен процес. Трябва да има програми, които да го подпомагат. Неотдавна в Лондон отворихме Румънски културен център и понеже вие сте от българска медия, бих искал да подчертая, че българите също имат потребност от такъв център. Той ще улесни интеграцията и по-бързата адаптация на българската общност. Съществуващият към посолството Български културно-информационен център очевидно не разполага с бюджет за организиране на курсове по английски език, например", коментира ситуацията той. Връщам го към темата за делото му срещу Камерън и питам възможно ли е то да стигне до Европейския съд по правата на човека. Отговорът изобщо не е изненада, активният румънец е готов на всичко и се учудва защо премиерът все още не е направил изявление или коментар за това, явно поради съображения да не направят новината публично достояние.

На 16 април 2015 г. Томеску започна съдебна процедура срещу британското правителство във Върховния съд, защото по това време законът за достъп на европейските граждани от други страни до участие в референдуми не е променен. Според Договора от Маастрихт всеки европейски чужденец в рамките на ЕС има пълното право на участие в демократичните процеси на страната, в която се е установил, уточнява той. Съдът обаче отхвърли иска му и постанови да заплати 10 000 паунда за дързостта да поиска равноправие и равнопоставеност на всички европейски граждани, и че настоява европейското законодателство да бъде приложено. Това решение било изненада за него и адвокатите му, не очаквали, че съдът ще посмее да отрече правотата му. "Това беше чисто политически случай и надеждата ни беше за справедливо развитие и решение. Магистратите дори не аргументираха решението си, не отговориха и на въпроса ми защо в тази страна европейското законодателство се неглижира. В него има 4 нива - локално, регионално, национално и наднационално, уреждащи правото на европейските граждани да гласуват и не е визиран никакъв лимит до кое ниво се простира това им право. Демокрацията е система на управление, при която гражданите избират своите представители във властта. Възможно ли е да твърдим, че всеки гражданин на ЕС на хартия има тези права, а на практика да са лишени от възможността да ги упражнят? Аз няма да спра дотук, без значение дали съдът отново ще ми наложи глоба и колко лични загуби ще понеса. Колко струва правото на един човек да изрази гласа и волята си? Готов съм да продължа до Европейския съд за правата на човека и ще се опитам да спра референдума във Великобритания, защото това касае живота и бъдещето на 2,5 млн. граждани на ЕС, живеещи на Острова. След всичко това тук реакциите бяха турболентни", казва политикът. През февруари и март 2015 г. той представи 15 причини, поради които европейските чужденци трябва да гласуват и на парламентарните избори. "Не може да плащаш данъци, а да не си представен, това е много известна фраза в тази страна. На референдума за Шотландия през 2014 г. нямаше никакви подобни ограничения. Не е оправдано това разделение на европейските граждани след 560 г. връзки на Великобритания с Континента и 514 г. с колониите", коментира той. Успява да убеди и депутат от Камарата на лордовете да внесе законопроект по въпроса, около 70 души подкрепиха тази поправка, но после парламентът не я прие. Томи припомня, че този случай беше презентиран във всички медии във Великобритания, BBC направи филм и представи партията му, като предизвика гореща дискусия. Според него европейските чужденци на Острова би трябвало да са много по-организирани, особено българската общност да бъде по-латентна, за да се насрочат и протести. "По принцип ние работим много активно и в близко партньорство с българите, Емил Русанов е зам.-председател на партията на европейците, но това е само едно от многото имена на будни българи тук. Той издава един от вестниците в Лондон. Руми Вакарелска, журналист, анализатор и медиен предприемач в Team New Europe, Обединеното кралство, помогна изключително много в началото да информираме за себе си", разказва Томи Томеску и бързо приключваме разговора, защото той пак цепи минутата, за да хукне на поредната среща със съмишленици.

bgnes.com

 

.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM