Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Българите по света

БЕРБАТОВ - ЕДИН ИЗЧЕЗВАЩ ВИД
В НАВАЛИЦАТА НА ВИСШАТА ЛИГА

Най-доброто описание за играта на Бербатов срещу Нюкасъл може би дойде от устата на Алън Пардю. "Крейвън Котидж" затаи дъх пред гения на българина. "Топката заспиваше на крака му", заяви мениджърът на Нюкасъл. Това е Димитър Бербатов - играч, който да вдъхновява другите.
И е лесно да се види защо. Той е един от най-заклетите естети във Висшата лига. Да, той носи клин и не страда от някакво криворазбрано чувство за британско мъжкарство. Бербатов често изпушва цигарка в компанията на мениджъра си Мартин Йол. За него футболът не е само това колко голям е белият ти дроб.
Бербатов рядко говори, но винаги когато го прави, има какво да каже. Той описва футбола като "проста игра за умни хора". Неговата роля е да направи футбола да изглежда като "музика, като диригент на оркестър". Когато не е на терена, Бербатов често носи слънчеви очила и често е описван от съотборниците си като вълк-единак. "Той е доста дръпнат", признава Стив Сидуел. Въпреки това обаче и във Фулъм българинът стана основна фигура, както в Тотнъм и Ман Юнайтед. Той отказа на Фиорентина и Ювентус заради Фулъм. Въпреки че единият италиански отбор му плати билета, а другият му предложи мачове в Шампионската лига. Той остана на Острова, тъй като семейството му вече се бе установило добре в Англия. За Бербатов победата не е най-важното нещо във футбола, по-важно е как ще е постигната тя.
И точно това показа с надписа си на фланелката под екипа си срещу Нюкасъл: "Запази спокойствие и ми подай топката". Въпреки че не му стана приятно, Йол разбра какво има предвид. Бербатов често обяснява на тренировките на отбора на по-младите играчи да бъдат достатъчно смели на терена. Това е максимата на Бербатов в живота. Футболът е игра за послушните и изпълнителните. Мениджърите искат играчи, който да се сработват лесно с отбора, а футболистите не искат прекалено големи индивидуалисти в съблекалнята. Всеки, който не се вписва в тази рамка, бива нарочен за различен и труден характер. Бербатов? Бербатов не се притеснява от тези определения. И затова той придоби статут на най-готиния футболист в Югозападен Лондон.
Но това не стана за 1-2 дни. Трябваше да мине дълго време, преди Висшата лига да разбере 31-годишния българин. Когато Юнайтед взе Бербатов през 2008 г., Алекс Фъргюсън заяви, че той е новият Кантона. И до известна степен беше прав - Бербатов играе без напрежение и с лека арогантност, точно както френската легенда на Червените дяволи. Стилът на Юнайтед обаче не можа да се адаптира към стила на Бербатов. А английският футбол трудно приема различните. Дори в тази ера на екзотиката Висшата лига има протестантско сърце. На Острова най-важното е да се трудиш много. "Проверете статистиките - заяви Йол след 3:3 срещу Арсенал. - Бербатов е покрил по-голям периметър от всички останали". Да, но го направи, без да се изпоти.
Арсенал и Тотнъм обмисляха да вземат Бербатов, но Фулъм беше най-настоятелен. Това беше перфектен трансфер. На "Крейвън Котидж" дойде един артист.
Във Висшата лига има много хрътки и хиени, пълни с безгранична енергия. Но има само един остров в тази буря, верен на себе си. Един футболист, на когото топката заспива на крака.

Рори Смит
в. "Таймс" 


 
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM