Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ В ЧАСОВЕТЕ ПО ЛИТЕРАТУРА В 7, 10, 11 И 12 КЛАС

За първи път в програмата е разписано ясно разпределение между часовете за литература и часовете по български език.
Българска литература ще се изучава повече от четири години - изцяло в VII, X, XI и XII клас, но също и с отделни текстове в останалите класове. Досега такъв акцент върху българската литература не е имало и разпределението ще се фокусира именно върху нея заради външното оценяване.
Това стана ясно на първите обществени обсъждания на новите учебни програми по български език и литература и история и цивилизации за втори, шести и осми клас.
В тях участват директори, учители, родители и експерти от областите Враца, Монтана, Видин, Плевен и София-област. Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов коментира, че сроковете за обсъждане на програмите за "са кратки".
"За да има добри учебници за учебната 2017/2018 г., когато ще влезе в сила реформата, трябва да намерим съгласие по учебните програми до средата на март", посочи той.
По думите му до момента към Министерството на образованието и науката не са подадени никакви писмени становища. Стаматов допълни, че законът няма да се отлага и сроковете ще се спазят.
"Този закон буксуваше 15 години - тъкмо тръгне и се връща, не можем да си позволим това повече, законът е факт и сроковете ще бъдат спазени", заяви зам.-министърът.
"Над 696 000 записани ученици има в края на първия учебен срок в цялата страна, но 5491 са заминалите за чужбина за този срок. Тези деца едва ли ще се върнат, ако всички ние от българската образователна система не я променим, за да предоставя възможности на децата", каза още Стаматов.
За първи път в програмата е разписано ясно разпределение между часовете за литература и часовете по български език. Това ще реши проблемите с грамотността. Обособени са часове и за комуникационни способности по няколко часа седмично, за да може децата да добият умения и за справянето си като граждани в реални ситуации.
В дискусията бяха обсъдени и творбите в шести клас, които породиха обществени спорове. От МОН посочиха, че "История славянобългарска" ще се учи в първия гимназиален етап (8-10 клас) по литература, както и по история и цивилизация в прогимназиалния и първия гимназиален етап.
"Родната реч" на Иван Вазов ще се преподава в началния етап, а "Хайдути" на Христо Ботев в пети клас. Обсъждания имаше относно сложността на произведението на Елин Пелин "Косачи" за шести клас, като участващите в дискусията се обединиха около разбирането, че разказът трябва да остане в програмата. Много учители посочиха, че в тази възрастова група е важно у децата да се създават и общочовешки ценности.

(BNews.bg)


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM