Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ЗАСЕДАНИЕ НА БОТЕВСКИЯ
ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ

На второто заседание на Ботевския организационен комитет, проведеното на 8 февруари, присъстваха по-голямата част от членовете, както и евродепутатът Владимир Уручев, народните представители инж. Петя Аврамова, Красен Кръстев и Красимир Богданов.
Обсъдена бе програмата, посветена на 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.
Тази година Ботевите чествания започват още през месец март с 25 интерактивни уроци и представяне на три документални филма за Христо Ботев в учебните заведения във Враца. Те ще се проведат в периода от 7 март до 29 април.
Официалното откриване на Ботеви дни 2016 е на 26 май.

Кметът на Община Враца Калин Каменов, който е и председател на Комитета, каза, че тази година целта е изявите в Ботевите дни да бъдат насочени към младите хора и по-голямата част от обществото. "Нека в повечето събития да участват деца и да се запитаме за кого са предназначени специализираните издания. Нека да не оставят в архива, а да бъдат приети и достъпни за всички". Във връзка с предложението на народния представител Петя Аврамова за изработване на уебсайт, свързан с Ботевите дни, кметът уточни, че платформата е готова и до края месеца се очаква да бъде активна.
Над 30 са проявите в официалната и съпътстващата програми на тържествата, в които освен традиционните културни изяви са включени и много нови събития.

Ново е предложението на директора на СОУ "Христо Ботев" Виктор Кръстев за провеждането на "Ботевска работилница - 2016 г.", на която да бъдат поканени да участват всички училища на територията на Област Враца. Както и провеждането на Национална среща на училищата, носещи името на Христо Ботев.
Друго събитие, насочено към младите хора, е провеждането на уроци в къщата на Иванка Ботева във Враца. След прекъсване, в програмата на Ботеви дни 2016 е заложено възобновяване на конкурса за изпълнение на Ботева поезия на есперанто. Провеждането на шествие и концерт на детски и юношески мажоретни състави от Враца са сред новите акценти в честванията тази година.
За първи път в Демократична Република Конго ще се говори за Ботеви дни и ще се почете подвигът на великия революционер Христо Ботев. Почетният консул на нашата страна в Конго Теодора Игнатова поема инициатива за провеждане на редица събития на територията на Демократична Република Конго.
Илиян Нисторов дари първата сума от 1000 лв., която ще се прибави към сметката на Ботеви дни 2016 г.
Директорът на Регионалната библиотека "Христо Ботев" Силвия Врачовска заяви, че финансирането на Областното ученическо състезание за деца, което се организира от тяхната институция, ще бъде поето от бюджета на библиотеката.
Следващото заседание на Ботевския организационен комитет е насрочено за 12 март.

.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM