Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

24 декември - БЪДНИ ВЕЧЕР

24 декември - Бъдни вечер (Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка). - е сред най-светите семейни празници. Според народното поверие на Малка Коледа Божата майка родила млада бога, но съобщила за това на другия ден.

Българският обичай изисква на вечерната постна трапеза ястията да са 7 или 9 (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността). Някъде поставят на празничната маса 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Обикновено ястията са: сърми, варено жито, пълнени чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Обредните хлябове са три вида - посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Стопанката на дома произнася молитва и разчупва питата със сребърната пара. В хляба се поставя дрян за здраве. Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата. Никой не става от масата, докато трае вечерята. Трапезата не се раздига, за да не избяга късметът. Поверието е, че след това идват починалите, за да похапнат.
Най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това обикаля всички стаи и помещения в дома, минава през двора и обора. - така се прогонват злите и нечисти сили.
На Бъдни вечер, в нощната Коледа,.коледарите обикалят домовете и изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание.
На Бъдни вечер приключват и четиридесетдневните коледни пости, започнали на 15 ноември.


СТАНИ, НИНЕ

Стани нине, господине,
Че ти идем добри гости.
Добри гости коледари,
тръгнали сме чак от снощи
в тези дълги, тъмни нощи,
да ви търсим кой къде сте,
да ви носим добри вести
колко билки по земята,
толкоз здраве в тази къща.

 

СТАНИ, СТАНИ, СТАР СТАНЕНИК

Стани стани, стар станеник,
че ти идат добри гости,
добри гости, добри момци,
дори момци - коледари.
Сънен ли си, буден бъди,
сърдит ли си, весел бъди,
пиян ли си, тавряз бъди.
Чули сме те чут болерин,
че ти имаш много пари,
много пари неброени.
Ние дойдохме да ги броим,
да ги броим, да ги делим.

"Специално коледните песни, изтекли от повишено празнично настроение, са обредно-церемониално и облечено в художествена форма пожелание за мечтаното от всички щастие в семеен кръг и в стопанството.
Станенине, господине
тебе пеем, домакине,
тебе пеем, бога славим:
колко звезди по небето,
колко шума из гората,
толко здраве в тая къща!
За тези обредни песни важат думите на Монтен от XVI в., думи на философ, който като един от първите е разбрал правилно естетиката на народното творчество: "Ние съглеждаме хубавото, пише предвестникът на френския класицизъм, само когато то е пресилено, надуто и хитро преувеличено. Представи ли се то в наивен и прост вид, грубият вкус на нашето време не го забелязва.А тъкмо това хубаво притежава деликатна и скрита прелест. Трябва човек да има ясен и съвсем чист поглед, за да открие тази потулена светлина"…

Михаил АРНАУДОВ


ТИКВЕНА СУПА -
рецепта на нашата приятелка Джос

500 гр. Обелена тиква на парчета
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 целина - стъблото
25 гр. масло
1 супена лъжица чили (люти чушки)
1/2 чаена лъжица джинджифил
1/2 чаена лъжица кимион
1/2 чаена лъжица кориандър
1 щипка кайен пипер (лют)
2 листа дафинов лист
6 кубчета бульон (пилешки или зеленчуков)
мерудия, нарязана на ситно
Нарежете тиквата на кубчета. Обелете лука и го нарежете на едро. Обелете чесъна. Обелете моркова и го нарежете. Махнете листата на целината и нарежете стъблото. Разтопете маслото в голям тиган. Прибавете лука, чесъна, моркова и целината и леко запържете за 5 мин. Добавете чилито, джинджифила, кимьона, кориандъра и кайена да се задушат 1 мин. Добавете дафиновите листа и кубчетата бульон. Поставете в тенджера. Добавете тиквата и оставете да ври на слаб огън 20 мин. Или - докато тиквата омекне. Извадете дафиновите листа (много важно!). Пасирайте всичко докато стане кремообразно.
Поръсете с нарязания магданоз преди да сервирате.

P.S. - Може да не използвате целина и морков и също може да не слагате толкова много чили (люти чушки). Вместо лют сух пипер може да сложите пресни люти чушки по желание. 


 
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM