Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

БЪЛГАРКА ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ
СЪС СТИВЪН ХОКИНГ

Едно българско момиче - Неда Лаптева, спечелва вниманието на гениалния астрофизик Стивън Хокинг още преди 2 години. Печели състезание за въпрос към Хокинг и има щастието да му го зададе лично на фестивал на Канарските острови.Това преживяване ще продължи и тази година, Неда така е заинтригувала Хокинг, че вече е поканена на вечеря с него по време на научния фестивал на астрофизиците Стармус. С Неда се срещна Деси Маркова.

Нежно, красиво и усмихнато момиче, излязло от стереотипа - това е Неда. Ще стане на 18, но отдавна се вълнува от произхода на вселената, хората и живота. Стивън Хокинг я грабва с откритията и идеите си и с характера, който притежава. Откритието му за съществуване на Черни дупки я впечатлява.
"Той говори за Черни дупки и всъщност на края на лекцията казва, не цитирам точно, но казва, че целта на тази лекция беше да ви разкажа, че изход от черните дупки има и може това да те заведе в друга вселена, може и много други неща, които не знаем да се случат. И цитирам "ако някога се чувствате все едно сте в черна дупка, не се притеснявайте - има изход" и това е и за хората с депресия съобщение, което на мен много силно ми въздейства и е много красиво според мен".

И въпреки че намира идеите на Хокинг за фундаментални - все пак има и мнение, различно от неговото, като например, че технологиите щели да погубят човечеството.
"Мен лично не ме е страх от това, защото все пак ние изобретяваме технологиите и не мисля, че тя ще може да се обърне срещу нас. Стивън Хокинг смята, че ние сме цивилизация, която ще може да живее на повече от една планета, не знам дали това е възможно, надявам се".
Неда е избрала да е тук. Иска да изучава човешкото поведение и се е насочила към кинорежисура или невро психология.
"Мен ми харесва тази паралелност, няма как да знаем дали има други, всъщност експериментът в ЦЕРН това цели - да се разбере дали има паралелност. Не знам, на мен тази ми харесва, ако има друга не знам дали бих могла да си я представя, но сега съм в тази и ще се опитам да направя колкото може повече добро в тази".
Както обикновено всичко започва на шега. Неда научава в социалните мрежи за конкурса за въпрос към Стивън Хокинг. И го пита - "дали ако може да пътува във времето ще избере миналото, за да види какво е предизвикало Големия взрив, или бъдещето, за да види какво ще се случи с човечеството". Вниманието на Хокинг е грабнато и тя получава покана за фестивала на астрофизиците. Сега се притеснява от предизвикателството да се види с него на вечеря.
"Не знам какво ще се случи, защото най-вероятно ще си глътна езика и не знам как ще реагирам, защото миналия път всъщност извън сцената не съм комуникирала с него. И не знам какво да очаквам и как да се държа и трябва да тренирам може би".
Човек, който има хъса да търси отговора на въпроса защо сме тук, със сигурност няма нужда от тренировки. Стискаме палци на Неда да успее.

Десислава Маркова

(БНТ - Новини)
 .


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM