Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ПОЛУЧИ ЛИЦЕНЗИЯ
ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ХРАНИЛИЩЕТО
ЗА СУХО СЪХРАНЕНИЕ
НА ОТРАБОТЕНО ЯДРЕНО ГОРИВО

На 29 януари 2016 г. председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ст.н.с. д-р Лъчезар Костов официално връчи на изпълнителния директор на атомната електроцентрала Димитър Ангелов лицензия за експлоатация на ядрено съоръжение - Хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво от реактори ВВЕР-440. Документът е издаден на 28.01.2016 г. и е за срок от 10 години.
На церемонията присъстваха Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР, ръководители и експерти от атомната централа.
Хранилището е предназначено за отработеното ядрено гориво (ОЯГ) от реакторите на спрените 440-мегаватови 1 - 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Общият капацитет на съоръжението позволява да бъдат съхранявани касетите от четирите блока при спазване на всички изисквания за безопасност.
Технологията за сухо съхранение е един от утвърдените методи в международната практика за управление на ОЯГ. Така АЕЦ "Козлодуй" ще осигури дългосрочно съхранение на отработеното гориво за период не по-малко от 50 години.
С прилагането на най-добрите световни практики във всички аспекти на своята дейност АЕЦ "Козлодуй" постоянно потвърждава, че безопасността е безусловен и водещ приоритет при експлоатацията на ядрените съоръжения.

.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM