Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Сергей Станишев:

РЕФЕРЕНДУМЪТ ЩЕ ОПРЕДЕЛИ МОДЕЛА ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

"Предстои ни трудна и отговорна мисия, най-вече пред хората - да се проведе успешен референдум с висока активност, хората да бъдат информирани и да вземат своето решение. Ще направим всичко възможно българите да чуят аргументите "ЗА" изграждането на нова централа на площадка Белене". Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на откриването на кампанията за националното допитване на Инициативния комитет, който събра над 770 000 подписа. Станишев изтъкна, че изборът на гражданите ще определи модела на развитие на България през следващите години - дали ще сме страна с високотехнологична индустрия, или да бъдем общество на обслужващ персонал.
Лидерът на БСП беше категоричен, че инвестицията Белене си заслужава. По думите му проектът дава възможност да се води активна икономическа политика, да има евтина електроенергия и да се създадат десетки хиляди работни места. Станишев подчерта, че Белене е единственият реален проект с който България разполага, а всичко друго са добри пожелания. Той специално акцентира върху това, че гражданите трябва да разберат, че могат да влияят върху политиката, чрез референдума. Станишев сподели впечатленията си от обиколките си в страната при събирането на подписите, когато хората ясно са казали, че искат гласът им да се чува по важните за страната въпроси.
"Над 770 000 хиляди българи принудиха властта да има допитване. Този референдум е срещу решението на Бойко Борисов, с което се спря изграждането на Белене.", каза Станишев . Той определи позицията на правителството като крайно лицемерна и напомни, че ГЕРБ подмениха въпроса. Лидерът на БСП отбеляза, че управляващите правят всичко възможно кампанията да мине вяло и да не стане ясно, че българите не подкрепят решението за отказ от изграждане на Белене. Станишев добави, че ГЕРБ се стремят да покажат, че няма нужда от референдуми. Той остро критикува информационния лист на Министерския съвет за референдума и го определи като скандален.
Румен Овчаров напомни за нелепите опити на ГЕРБ да покаже Белене като огромна далавера. "Този балон се спука", добави депутатът от ПГКБ. Според него държавната финансова инспекция играе роля на отряд за мръсни поръчки на управляващите. Овчаров подчерта, че няма как да се скрие липсата на отговори на едни от важните въпроси - например: Какво правиха ГЕРБ три години по проекта Белене? Депутатът обяви, че консултантът HSBC е дал официално съгласие докладите му да бъдат публично представени. Според Овчаров те на практика потвърждават, че пазар за електроенергията от Белене има, че Белене е ефективен проект и без него има опасност от дефицит на енергия.
"Ще участваме в референдума със съзнанието, че отговаряме на въпроса, подкрепен от над 770 000 граждани" заяви Велко Вълканов от Инициативния комитет. Той подчерта, че най-голямото социално зло днес е безработицата, а Белене ще осигури десетки хиляди работни места.

Жанет Пашалиева
 


 
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM