Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КАРТОФИ - ВКУСЕН ИЗТОЧНИК
НА ЦЕННИ ВЕЩЕСТВА

Един средно голям картоф съдържа 164 калории, 0,2 г мазнини, 0 г холестерол, 37 г въглехидрати, 4,7 г диетични фибри и 4,3 г протеин. Същата порция осигурява 2% от дневната нужда от калций, 51% витамин C, 9% от необходимото за деня желязо, 30% витамин B-6, 12%
магнезий и 25% от необходимата дневна доза калий. Картофите доставят на организма още фосфор, ниацин, фолиева киселина, холин и цинк.
За разлика от обработеният вид като чипс и пържените картофки, необработените картофи съдържат малки количества натрий, които се равняват на по-малко от 1% от необходимата дневна доза.
В картофите може да се открие още и съединението алфа-липоева киселина, което помага на организма да преработи глюкозата в енергия. Според данните на няколко проучвания това съединение има потенциала да предостави защита срещу ретинопатия при диабетици и помага за запазване на мозъчната и нервна тъкан.
Кварцетинът - флавоноид, който се намира в обвивката на картофите, има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които защитават организма от клетъчни увреждания.

(dnes.bg)


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM