Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ГОРЕЩНИЦИТЕ

Според народния календар тъй наречените Горещници са трите най-горещи дни през лятото. Празниците имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Празнува се в чест на огъня и за предпазване от него в трите последователни дни - 15, 16, 17 юли, които Източноправославната църква отрежда на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра. За най-опасен от трите дни се смята третият горещник, посветен на света Марина. Живяла през III-ти век, дъщеря на езически жрец. Преследвана за християнската си вяра, на 16 години тя е изправена пред съда и жестоко изтезавана, като раните й са горени с огън.
Дните се почитат от ковачи, калайджии, хлебари.
Докато траят празниците в чест на огъня, във Врачанско се спазва строга забрана за "кърска работа": да не се жъне, да не се коси, да не се пласти сено. В някои селища забраната е още по-строга: да не се подхваща никаква работа от страх, че "снопето по нивите се самозапалва и всичко, изработено в този ден или огън ще го изгори, или град ще го убие".
В много селища се правят оброци. При "голем пек и суша, когато земята са напука и нема капчица дъжд" е познат обичаят "Пеперуда".

"Пемперугата" (село Ракево) е малко момиче, облечено в бяла ризка, колана й се окичва с бъзе, на главата й се поставя венец от бъзе. Босоногото момиче обикаля къщите, с него и група момичета, също накичени с бъзе, които носят менче с вода. "Пемперугата" се завърта, момичетата я поливат с вода, тя се "отръсва", та да завали, а другите пеят:
                   Пемперуга одеше
                   и се богу молеше:
                   - Дай боже дъжд
                   да се роди кукуруз,
                   просо, жито, ечемик...

Калина Тодорова


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM