Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

СТРАШЕН СТУД СЛЕД ЯНУАРСКАТА ПРОЛЕТ

Страшен студ ще скове цялата страна идната седмица. Тези дни се радваме на страхотно време, но от петък януарската пролет приключва и започва стремглаво падане на температурите.
Термометрите обаче ще се срутят почти изцяло под нулата след уикенда. А точно за Ивановден по стар стил - 20 януари, по стародавна традиция ще е зверският студ на януарския Голям Сечко, когато обикновено той се развихря.
Вчера пролетните, на места и към летни градуси насред януари направо полудяха. Слънце само с леки облачета пекна над цялата държава. Почти навсякъде, където я имаше, разгони рано-рано сутрешната мъгла. На север от планините и в Източна България, включително по Черноморието, подухваше топъл умерен вятър от юг-югозапад.
Максималните температури скочиха над 11 към 16-18 градуса и дори 20 в Предбалкана заради юрналия се надолу по склона топъл сух южен вятър. В планините фьонът се прояви като бурен, но пък вдигна градусите и до 9 на височина 1200 метра и до 3 над нулата на 2000 метра.
Разпасаните нагоре температури обаче са до днес. От утре и минималните, и максималните поемат постепенно надолу, сочат седмичните и 10-дневните прогнози на синоптиците. В четвъртък и петък средната максимална температура за страната ще е 6-7 градуса, а минималната - около нулата.
В събота и неделя максимумът ще се движи средно между 2 и -2 градуса, а минимумът във втория почивен ден пропада около -4 средно за България. В затворени котловини като Софийската се очаква да стигне и до -7. Пак от петък дъждът на много места, дори и в ниското, започва да преминава в сняг, като в неделя и понеделник е направо сигурен.
В началото на следващата седмица положителни температури почти няма да има. Около сряда ще се покаже слънце, но ще е зло - жулещо и студено. Заради разкъсването на облачната покривка от средата на идната седмица минималните градуси ще задълбаят още надолу и на много места и в ниското ще се зъзне и под минус 10 градуса.
Минус 26 високо в планините
В планините - особено в Рила и Пирин, скиорите на Боровец и в Банско да се стягат за ледени писти и голям студ. Сняг ще вали от петък до понеделник включително за радост на феновете на зимните спортове. Но пък градусите в ски зоните високо в планините ще са максимум между -10 и -18. А минималните ще слязат и до невероятните -26.
Мразът с голяма вероятност ще задвижи лавините. Новият сняг ще се окаже върху разтопения сега и замръзнал с понижаването на температурите. Така хлъзгането на лавинните дъски ще е неизбежно, прогнозираха планински спасители за "Всеки ден". Те предупреждават да се кара само по обработените отъпкани писти.
Софиянци ще са само под нулата
От неделя до средата на следващата седмица, засега, столичани ще са на градус само под нулата. В София максималните ще са между -4 и -6, а минималните - и до -13. Снегът на жълтите павета се очаква според прогнозата да пристигне в неделя и да вали до сряда.
Така ще е и във всички високи котловинни полета в Западна България. Няма да е много по-различно обаче и в Дунавската равнина и дори в Тракийската низина.
В Северна България температурите ще се движат най-много около минус 2 градуса идната седмица. А минималните ще са до към -10 градуса. И в Южна България ще е студено. Пловдивчани ще усетят и -8 градуса, а над нулата термометрите ще се вдигат едва до 1-2.
Дори и в топлия Сандански през нощта ще се отчитат и до 7 градуса под нулата, а през деня могат да се надяват на не повече от 5-6 плюсови деления поне в първите три дни след уикенда.
Мразовите разходки край морето
Пролетните разходки край морето тия дни на 15-16 градуса приключват. Задават се мразовити. От неделя и там поне през нощта и рано сутринта температурите слизат под нулата. По-южният Бургас ще се окаже с няколко градуса по-студен от по-северната Варна.
Големият студ по Черноморието ще е чак от понеделник обаче. Бургазлии ще слязат и до -10 градуса, като и през деня ще са на -1. Варненци ще се понижат до -7 градуса. Но и най-ниските дневни температури не се очаква да спаднат под нулата. И във Варненско и в Бургаско се чака да вали сняг в неделя и понеделник.

(Vsekiden.com)


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM