Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДАР НА СЛЪНЦЕТО

      
      

Сдружение "Бъдеще в миналото" и Регионален исторически музей - Враца организираха Демонстрация-ритуал, посветен на зимното слънцестоене - 21 декември.
Демонстрирано беше ритуално производство на обредни питки от еднозърнест лимец в традицията на първите земеделци от края на VІІ хилядолетие пр.Хр. Демонстрациите бяха съпътствани с дегустации на хляб от лимец и вино. Демонстрирана бе символиката на древните земеделски ритуали, показващи новото духоавно начало /раждането на новото Слънце/, което няма нищо общо с апокалиптичните слухове за края на света.
"Календарът на ранните земеделци по тези земи, който е отпреди 8 хиляди години е по-достоверен и точен от този на маите, и според него започва ново начало, а не идва край на света. На 21 декември настъпва зимното слънцестоене, ние решихме да отбележим този ден с ранно земеделски ритуал, като изпечем питки от лимец. По този начин ще принесем дар на слънцето", обясни Георги Ганецовски.

 

     


 
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM