Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

БОЙКО: И "ДОБЪР ДЕН" НЕ ИСКАМ ЧУЯ
ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ПОВЕЧЕ!

И "Добър ден" повече не искам да чуя от представител на съдебната система. Това каза на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.
"Да не пишат повече мониторинговия доклад до правителството, на съдебната система да го пращат. След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?", попита министър-председателят при обсъждането на проекта на правителствено постановление за отмяна на досегашната процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС и за съдия в Общия съд.
От думите на Борисов става ясно, че той е сериозно ядосан за изтеклите записи от разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева.
"Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден". Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система - това се тълкува като вмешателство. Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия", казва Борисов пред министрите.
Ето и откъса от стенограмата:
Точка 26
Проект на Постановление за отменяне на Постановление №214 на Министерски съвет от 2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз и за съдия в Общия съд
БОЙКО БОРИСОВ: Това не го ли решавахме преди или го върнаха?
ПЕТКО ПЕТКОВ: Господин премиер, уважаеми дами и господа министри, веднъж в рамките на тази година това постановление беше променено. Причината за това е процедурата за избор на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. В рамките на първоначалната процедура се откроиха доста несъвършенства на това постановление. Установиха се доста несъвършенства на Постановлението.
В крайна сметка първоначалната процедура за избор на кандидат за генерален адвокат завърши с неуспех. Основната причина за това беше, че постановлението предпоставяше изключително високи критерии за владеене на френски език и един-единствен кандидат от явилите се успя да вземе изпита по френски език, който обаче, според комисията, имаше недобри правни познания. Това наложи да предприемем изменения в Постановление №214 и да изчистим някои от неговите несъвършенства, след което проведохме втора процедура. Втората процедура приключи с избор на кандидат за генерален адвокат, посочен от комисията, съставена според постановлението, който обаче не беше одобрен от Съда на Европейския съюз поради липса на изискуемия според тях стаж.
Това налага, тъй като времето изключително много напредва, да създадем изцяло нов ред за избор на генерален адвокат и съдии в Съда на Европейския съюз и в Общия съд.
В същото време, до създаване на новия ред ние, предполагам, със съвместен доклад на министъра на външните работи, ще предложим на Министерски съвет списък с утвърдени специалисти по право на Европейския съюз, от които Министерски съвет да може да направи информиран избор измежду най-добрите експерти, с които разполагаме.
В същото време искам да алармирам за това, че през последните десет или повече години ниското качество на образованието по специалността право е довело до това, че България осем години след приемането си в Европейския съюз не разполага със значителен брой специалисти, утвърдени в правото на Европейския съюз.
В рамките на двете процедури, които проведохме, ние почти изчерпихме всички специалисти, с които страната ни разполага - едни като членове на комисията, а други като кандидати. Изключително притеснително е положението и Министерството на правосъдието е обявило за обществено обсъждане промени в Наредбата за единни държавни изисквания за образование по специалността право, защото действащата е от 1996 година.
Аз самият съм учил по тази наредба, когато съм бил студент по право. Тогава това беше така наречената "нова програма", само че двадесет години по-късно тази наредба вече не е нова, програмата вече не е нова. Единадесет години след въвеждането й ние влязохме в Европейския съюз и нищо в образованието по право на Европейския съюз не се промени. От гледна точка на европейските изисквания и сравнени с европейските специалисти по право на Европейския съюз, България изостава значително. До момента, в който предложим нов ред за избор на кандидати за генерални адвокати и съдии, Министерството на правосъдието и Министерство на външните работи, става въпрос за една единствена кандидатура, за една единствена процедура - тази за генерален адвокат, ще предложим на Министерски съвет списък с няколко кандидати, за да може Министерски съвет да направи информиран избор.
Аз винаги съм бил за прозрачните и честни процедури, в смисъл, и конкурсни, защото те дават възможност да бъде направена абсолютно прозрачно, да се провери начинът, по който се избира един кандидат. По-голямата част от държавите в Европейския съюз...
БОЙКО БОРИСОВ: Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални.
ПЕТКО ПЕТКОВ: Познат е редът. Държавата еднолично измежду другите...
БОЙКО БОРИСОВ: За да може да влезе в протокола - аз не искам да ги "опраскам", а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, "Бойко иска да ме издигне, а... Москов иска да ме събори". Шегувам се.... След като не са "гнили ябълки", както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!
ПЕТКО ПЕТКОВ: Списъкът с няколко имена, които министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени...
БОЙКО БОРИСОВ: Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова й казах: не желая.... Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят. Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас.... Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете. Защото аз единственото, което съм казал е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, а когато си подслушвал, и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар.
След като по никакъв начин изпълнителната власт няма право да се намесва, дори излиза, че и е и забранено да коментира един проблем, който дори самият Москов коментира в парламента - че това са най-лошите лица на съдебната система... Но него не го атакуват. А аз, че съм казал за 400 години затвор, съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема... Аз отказвам да участвам в тази тема. И питам: ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние?
Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?! И журналистите ме попитаха какво мисля. И аз казах: ако едното е 4, другите - са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос? Ти, ако си съдия, а си съдия, това ще го приемеш ли за директна намеса? Това е мой коментар. Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е... те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник...
Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден". Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система - това се тълкува като вмешателство. Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия.
След като аз дори съм обвинен, че съм казал за единия ако е 4, за другия да е 400, просто съм сравнил като тежест едното и другото нарушение, при това положение повече спирам да коментирам. Няма да коментираме. Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край. Каква ми е ролята? След като не мога да кажа дори, че тези, които публично по телевизията, с посланици, им извадиха бакиите, не мога дори да си кажа мнението по тях, а Москов може, и той не се е намесил, защото...Например здравните осигуровки....
ПЕТЪР МОСКОВ: Те не плащат.
БОЙКО БОРИСОВ: Как не плащат?
ПЕТЪР МОСКОВ: Ние ги плащаме от държавата.
БОЙКО БОРИСОВ: Ами ето, намеси се де. Разбираш ли ме? Просто това е абсурд, което се случва.
Ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже "това е директна намеса в съдебната система". А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер "Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си"... Това минава границите!
Затова по тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат.

(Vsekiden.com).


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM