Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

С. Шойгу: РУСИЯ ЩЕ ПРЕХВЪРЛИ В СИРИЯ ЗРК С-400

/КРОСС/ Министерството на отбраната на РФ ще прехвърли в авиобазата Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна група, най-новите зенитно- ракетни системи С-400, съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде РИА "Новости".
"На авиобазата Хмеймим в Сирия ще бъдат прехвърлени С-400", заяви той на заседание на колегията на министерството на отбраната на РФ.
"Триумф" (С-400) е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света. Проектиран е с възможност да унищожава всички възможни (на въоръжение и в процес на разработка) космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник - разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в т. ч. "невидими" самолети, разработени по технологията Stealth), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракети боекомплекта.
Във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа при изпълняване на бойна задача в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета "въздух-въздух" от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на 4 км от границата с Турция. Според информация на Генералния щаб на ВС на РФ, атакуваният Су-24 не е пресичал границата с Турция, което се потвърждава от данните на сирийската противовъздушна отбрана. Турция твърди, че руският самолет е навлязъл във въздушното й пространство и тя не е знаела, че бомбардировачът е на руските ВВС.
"Руските зенитни комплекси, разположени в Сирия, не са предназначени за борба с "Ислямска държава" или която и да е от антиправителствените групировки в страната и представляват най-голямата заплаха за силите на страните от алианса, участващи в предвожданата от САЩ коалиция", заяви върховният главнокомандващ силите на НАТО ген. Филип Брийдлав пред лондонския The Times в началото на октомври. В района са заснети системите SA-15 ("Тор" според руската класификация), SA-22 ("Панцирь-С1") и изтребители Су-30.
Русия ще използва всички средства за осигуряване безопасността на полетите в Сирия, включително зенитни комплекси С-300. В нашата военновъздушна база в Сирия ще бъде дислоциран комплекс от противовъздушната отбрана С-300. Надявам се, че това, заедно с другите мерки, които ще предприемем, ще бъде достатъчно за подсигуряването на полетите, съобщи руският президент Владимир Путин пред журналисти днес.
"Проблемът не е само в тази трагедия (инцидентът с руския самолет Су-24), проблемът е много по-дълбок. Ние виждаме - и не само ние, целият свят вижда - сегашното ръководство на Турция в течение на доста години провежда целенасочена вътрешна политика за ислямизация на своята страна", заяви президентът.
Генералният щаб на Въоръжените сили на Русия е направил изводите си от инцидента с фронтовия бомбардировач Су-24М, който бе свален от турски изтребител над територията на Сирия. Началникът на Главното оперативно управление на Генщаба генерал-лейтенант Сергей Рудской обяви, че Русия ще унищожава всички потенциално опасни цели, а военните контакти с Турция ще бъдат прекратени, предаде ТАСС.

"Първо: Всички действия на ударната авиация ще се осъществяват само под прикритието на изтребители. Второ: Ще бъдат предприети мерки за усилване на противовъздушната отбрана. За тази цел крайцерът "Москва", оборудван с ПВО система "Форт", аналогична на С-300, ще се позиционира край бреговете на Латакия. Предупреждаваме, че всички цели, които представляват потенциална опасност за нас, ще бъдат унищожавани. Трето: Прекратяват се контактите с Турция по военна линия", заяви Рудской пред журналисти.
Рудской уточни, че фронтовият бомбардировчик Су-24М от руските ВВС е бил свален от изтребител на турските ВВС F-16 в 10.24 ч. московско време при изпълнение на боен полет над територията на Сирия. "Не са установени никакви опити от страна на турския самолет да се свърже или да установи визуален контакт с нашия екипаж", подчерта Рудской.
Той потвърди, че един от пилотите е загинал. "Попадението на ракетата в Су-24М е станало над територията на Сирия. Мястото на падането на самолета се намира на сирийска територия, на 4 км от границата. По данни на обективния контрол нашият самолет не е пресичал границата с Турция. Това се потвърждава и от данните на сирийската ПВО", добави Рудской.
"По данни на радиолокационното разузнаване от летището "Хмеймим" въздушното пространство на Сирия е нарушено от атакуващ самолет на турските ВВС. Този факт се оценява като най-грубо нарушаване на нормите на международното право с най-тежки последствия и пряко нарушаване на Меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на полетите в Сирийската арабска република, подписано със САЩ и простиращо се върху всички страни от коалицията, включително Турция", подчерта ген. Рудской.
По думите на Рудской, за евакуирането на пилотите са били пратени два вертолета Ми-8. "В хода на операцията един от тях е бил повреден при стрелба със стрелково оръжие и е извършил принудително кацане на неутрална територия. Един морски пехотинец е бил убит. Екипажът на вертолета е бил евакуиран в авиобазата "Хмеймим", а самият хеликоптер е бил унищожен с минометен огън от територия, контролирана от бандитски формирования", разказа Рудской..


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM