Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

100 Г. ОТ УЧАСТИЕТО НА ВРАЧАНСКИЯ КРАЙ
В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

На 19 ноември в Регионална библиотека "Христо Ботев" се проведе Дванадесетата регионална краеведска конференция с тема: "100 г. от участието на Врачанския край в Първата световна война 1915-1918 г.", организирана от Регионална библиотека и Регионален инспекторат по образованието. Форумът беше открит от Силвия Врачовска - директор на библиотеката и Митонка Червеняшка - началник отдел ИОМД, Регионален инспекторат по образованието. Сред гостите бяха Ирина Иванова - заместник областен управител, Радослав Божинов - председател на Комитета за честване на 100 г. от участието на Врачанския край в Първата световна война, Радосвета Крумова - началник отдел "Култура" в Община Враца и наследници и родственици на герои, участвали в паметните събития.
В двете сесии се включиха общо 32 изследователи - историци, учители, научни работници, краеведи, военни и ученици от различни институции и населени места от региона с 19 разработки и научни съобщения. Тематични акценти бяха Добричката епопея и подвига на "врачанци" и "козлодуйци" в паметта на поколенията. За първи път се разказаха семейни спомени и се разтвориха стогодишни албуми, съхранили ликовете на героите, малко известни документи от фондовете на музеите в Оряхово и Враца, в Държавен архив и Регионална библиотека. Организаторите споделят своето намерение да издадат сборник с докладите и да включат документите в новосъздадената Дигитална библиотека на РБ "Хр. Ботев" - така те ще достигнат до широк кръг читатели в автентичния им вид.


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM