Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

АРЕСТЪТ НА СИДЕРОВ,
ИЛИ КОЛКО ВАЖНО Е ДА ИМА СЪД...

Петя Владимирова

Волен Сидеров пред Столична следствена служба, където се яви в сряда по повдигнати обвинения за хулиганство. В компанията на приятелката си Деница Гаджева и адвокат Явор Нотев.

Не, не защото просто е извадил от ареста двама скандални депутати, не бързайте.

Няколко часа след тържественото въвеждане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов в арестантската килия сред армия от камери и микрофони, съдът закри предварителния цирк, режисиран от ко-продуцентския екип на прокуратурата и парламента. Представлението продължи отегчително дълго - от изпълненията на двамата депутати с асистенцията на полицията в изборната нощ, до вчерашното обявено като събитие на годината задържане под стража на двамата. Спектакълът приключи засега с по 6 хиляди лева гаранция за всеки.

Прокурорско-политическите номера не успяха пред съда

Свикнали сме да казваме в дописките си за арести че "прокуратурата има право да задържа до 72 часа от момента на повдигане на обвинението".

Не е вярно - това каза съдът, ако преведем определението на съдията Веселина Ставрева, която нощес даде урок на прокуратурата да спре да злоупотребява с правата си.

Задържането под стража е правомощие само на съда, а прословутите 72 часа са осигурени на прокуратурата за да преодолее технически пречки да изправи обвиняемия пред съда, ако трябва например да го закара от Петрич до Силистра. И още - за да има поне час-два време дежурният съдия да се запознае с материалите в прокурорската папка. Но когато обвиняемият е налице и съдът е наблизо, 72-часовия арест може да бъде обжалван.

Адвокатът светкавично обжалва и...какво видяхме в съда

Оказа се, че прокуратурата дори е документирала черно на бяло своята несъстоятелност: написали в постановлението за ареста на двамата, че трябва да бъдат изправени пред съда "не по-късно от 9.00 часа на 19 ноември" - просто си пресметнали 72-та часа в своя полза, както са си свикнали и както винаги номерът е минавал.

Съдът обаче незабавно изиска папките от Софийската градска прокуратура и насрочи час за разглеждане на жалбата, прокуратурлата се втурва да си напише искането за постоянна мярка, за да неутрализира аргумента на защитата за бавенето, но .... Не стана.

Даже по-лошо.

От съдебната зала научихме още, че

прокурорското постановление за привличането на Сидеров като обвиняем обхващало повече деяния и лица, отколкото искането до парламента за разрешение за арест

Ама естествено: той парламентът тъй и тъй щеше да даде разрешението да бъдат арестувани, то си е договорено с г-н Цацаров - за какво да се натяга прокуратурата да убеждава депутатите - те всичките ще подкрепят да не ги вземат за защитници на хулиганите...

Обаче тоя досаден съд - ще се наложи да се попритурят "лица и деяния", белким го убедим тоя съд - ех, как си беше лесно едно време - прокурорът обвинява, прокурорът задържа - ако реши месец, година, две...

Накратко: Прокуратурата не можа да убеди съда в две неща - че Сидеров и Чуколов ще се укрият и че ще извършат ново престъпление - това са две от условията, за да има постоянна най-тежка мярка. А за третото - че са извършили хулиганство - съдът се убеди, но законът в конкретните обстоятелства не предвижда задържане под стража.

Остава надеждата съдът да чете така стриктно закона и когато пред него стоят простосмъртни

Та - поуката: добре че има съд - не защото е извадил двамата скандални депутати от килията, а защото прекрати първото действие от пиарската постановка на прокуратурата и политиците, които бяха решили да ни поднасят зрелища безкрай, за да не им забелязваме безобразията.

И най-вече: защото не искаме да угасим крехката надежда, че съдът ще прилага така стриктно закона и когато пред него стоят напр. хамали от Сточна гара, които нямат адвокат като Явор Нотев.

капитал


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM