Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Предизборните обещания свършиха,
започват следизборните изпълнения

КРАЙ НА ДОБАВКА СТАЖ КЪМ ЗАПЛАТАТА

Финансовият министър Владислав Горанов подкрепя премахването на процента за стаж, който всяка година се прибавя към заплатата на работниците.

Добавката за стаж към заплатите е анахронизъм в отношенията между служителите и работождателите и вече се води дебат за нейното пълно премахване, заяви в събота финансовият министър Владислав Горанов.
Автоматичното увеличаване на заплатите с определен процент за всяка година прослужено време беше премахнато за държавните служители още преди няколко години, припомни той пред радио "Дарик" вчера.
"Реакцията на синдикатите е много чувствителна по тази тема, но в Кодекса на труда минималният процент, който е заложен, е 0,6 на сто на година, докато при държавните служители беше 1 на сто, а сега вече няма такова автоматично действие", каза Горанов. За служителите в силовите министерства за прослужено време се прибавят 2% към възнагражденията.
Отпадането на процента за стаж в частния бизнес тепърва ще се обсъжда, каза Горанов. В момента със социалния министър Ивайло Калфин се обсъждал пакет от мерки на работно ниво, които скоро щели да бъдат представени на социалните партньори.
По този начин финансовият министър потвърди позицията си, че класът прослужено време за полицаите трябва да отпадне. "Автоматичното нарастване с всяка година допълнителен стаж и то на всички служители независимо от начина, по който носят службата си, не е добро решение", каза Горанов. Според него при този вариант не се отчита приносът на служителите и няма елемент на атестация.
Между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет ще бъдат внесени промени, които да отразят ревизирания вариант за намаляване на привилегиите в силовите ведомства, каза Горанов. Така полицаи и военни вече ще имат право на по-малък годишен отпуск - от 30 на 20 дни и ще бъде премахнат класът за прослужено време. Възнагражденията на служителите няма да се намаляват. Остават и 20-те заплати, които има се плащат при пенсиониране, но за новите служители те ще бъдат намалени на 10.
500 служители на МВР са подали рапорти за напускане според Горанов, който увери, че има достатъчно средства, за да им бъдат изплатени по 20 заплати. Според полицейските синдикати над 2000 души искат да напуснат системата.
в. "Труд"

.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM