Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВАРВАРИ ЛИ СМЕ,
ИЛИ КОМПЛЕКСАРИ

Можем ли без Ботев, Вазов и Вапцаров?

Насред цялата истерия как децата ни не четат, а предпочитат да зяпат тъпи клипчета по таблети и телефони, образователните експерти явно са решили да ги довършат. Безумната идея да орежат до кокал произведенията на златните ни творци от учебниците, с които възпитаваха няколко поколения българи, буквално буди съмнения в психическото здраве на инициаторите.
Нелепият аргумент, че окастрянето налагат някакви странни административни схеми и нови програми, може да вбеси още повече всеки мислещ човек. Да оставиш гениалния поет Ботев с две стихотворения и да не задължиш децата да прочетат поне веднъж в живота си "Под игото" на Вазов си е чисто престъпление.
Едва ли някой от "умните" глави е дотолкова наивен, за да се надява как гимназистите ще седнат и ще изгълтат по свое вдъхновение и извън клас всичките произведения на най-доброто от родната литература. Това няма да стане.
И нали е ясно - подготвя се следващо поколение, което никога няма да е чело пречистващите стихове на Ботев и великите произведения на патриарха на родната литература. Да не говорим за социалната поезия на Яворов, Славейков, Никола Вапцаров. Всички сме потресени от т.нар. Златки, които не са чели и една книга в живота си. Е, спокойно - скоро те ще са мнозинство в многострадалната ни родина.
Пък после нека държавниците кичат кабинетите си с техните портрети. Толкова ли претоварени са съвременните деца, че новите учебни планове изискват да се одялка така варварски всичко, което може да ги научи на ценности, морал и да събуди малко интелект? Дали предните поколения са ощетени, като в училище четяха Йовков, Вапцаров и Елин Пелин от кора до кора.
Но нейсе, после ще се забавляваме с бисерите от матурите и ще хихикаме над тоталното невежество на осакатените хлапета. Затова не се чудете, когато някой ден те няма да знаят дали Ботев не е връх в Стара планина, горски разбойник или в най-добрия случай столичен булевард. Вазов пък може да се окаже досаден дядка, който писал, писал, та се самозабравил, ама какво беше... Ще се радваме на новите технологии, мобилните телефони ще стават все по-тънки и все по-пълни с пикантна информация, а пък на когото му трябва да знае, може да се обърне към оператора Сири в джиесема на английски, пък тя ще му разкаже къде е роден Славейков и наистина ли е "хермафродит".
В същото време никой не мисли, че цели тонове от учебниците ни са написани на непонятен език, а обясненията вътре са толкова оплетени, че даже авторите не могат да си разкодират материала. Така че, господа експерти, първо си преведете на сносен език учебниците, за да не се налага родители и ученици да ги превеждат като от друг език. А после помислете - дали не се превърнахме в тежки комплексари, които следват чуждата култура, готови да погребат собствената си.

Валерия Йонкова.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM