Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПУТИН МАНИЯ СЕ РАЗВИХРИ
В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

"Той е велик, унищожи мита на самовъзвеличаващата се Америка"

Проповедникът Маамун Рахмех се изправи миналата седмица пред вярващите, събрали се в Омаядската джамия в Дамаск, известна с богато украсените си стени, и заяви, че руският президент Владимир Путин е "велик и обичан лидер", който "унищожи мита на самовъзвеличаващата се Америка".
Плакати на Путин никнат като гъби по коли и билбордове на други места в Сирия и Ирак във възхвала на руската военна намеса в Сирия, която ще промени баланса на силите в региона, пишат Зейна Карам и Вивиан Салама от Асошиейтед прес.
Руският лидер печели одобрението на мнозина в Ирак и Сирия, които смятат руските въздушни удари в Сирия за повратен момент след повече от една година до голяма степен безплодни опити на предвожданата от САЩ коалиция да прогони "Ислямска държава", която окупира обширни райони от двете страни.
По реакциите се вижда, че макар Западът да критикува Путин за подкрепата му за сирийския президент Башар Асад, в региона се усеща известно успокоение при появата на играч с последователна, било то и спорна, стратегия.
"Путин прави повече от това просто да приказва", заяви Сохбан Елеуи от Дамаск, обобщавайки мнението на сирийците, които смятат американската политика в Сирия и Ирак за непохватна и объркана.
Русия започна въздушна кампания в Сирия на 30 септември, включвайки се в надпреварата с вече бомбардиращите страната сили, в критичен за Асад и неговата армия момент. Сирийската армия загуби северната провинция Идлиб и това позволи на бунтовниците да се приближат в опасна близост до крайбрежните алауитски земи, където войниците на Асад се почувстваха уязвими и обезсърчени.
Русия твърди, че насочва ударите си срещу "Ислямска държава" и други "терористи". Но сирийски бунтовници и опозиционни активисти казват, че бойните самолети на Москва са се концентрирали върху Идлиб и централната провинция Хама и стрелят по позиции на подкрепяните от САЩ бунтовници на места, където няма бойци на "Ислямска държава".
Самолетите оказват и подкрепа по въздух за сирийските сухопътни сили, които предприеха настъпление в централната част на Сирия. Това подкрепя тезата, че основната цел на Русия е да даде рамо на силите на Асад. Освен бойните самолети, излитащи от база в град Латакия, руски кораби в Каспийско море изстреляха крилати ракети, които прелетяха близо 1500 км над Иран и Ирак и попаднаха в сирийските провинции Ракка и Халеб. Според мнозина това е демонстрация на сила, чиято непосредствена цел е по-скоро перчене, отколкото действие, насочено срещу конкретна военна мишена. За изтощените от войната и чувстващи безсилие поддръжници на Асад подобни демонстрации на подкрепа дават необходимия психологичен допинг. Те вляха нова доза надежда, че трудната битка срещу бунтовнически фракции и групировката "Ислямска държава" може да бъде спечелена.
Руската "намеса повдигна духа на сирийската армия и на сирийския народ", каза д-р Самир Хадад от централния град Хомс.
"Президентът Путин е бележита и харизматична личност и стана ясно, че световните лидери постепенно започват да одобряват открито или тайно неговата интервенция", каза той.
В Ирак, където ръководената от САЩ военна кампания срещу "Ислямска държава" боксува, мнозина казват, че искат Русия да започне въздушни удари срещу групировката и в тяхната страна. Зарити от картини на багдадски архитектурни забележителности, джамии и пейзажи, някои магазини за продажба на произведения на изкуството в Багдад започнаха да предлагат портрети на Путин в чест на неговата намеса, която много иракчани смятат за нов военен фронт срещу "Ислямска държава".
"Русия не си играе игрички. Руснаците са хора, които решават проблемите и го правят без шум и ефикасно, а не като американците, които предпочитат да правят всичко пред камерата", заяви Хусейн Карим, 21-годишен студент по медицина от Багдад. В една масово споделяна сред иракчаните във Facebook и Twitter карикатура американският президент Барак Обама е облечен като сунитски шейх, а Путин - като шиитски имам. В друга карикатура Путин е гол до кръста и е сграбчил лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади за яката, като изглежда много заплашително. Той казва на Багдади: "Къде си мислиш, че отиваш? Ще те смеля на брашно", популярен иракски
израз. Багдади, който държи мобилен телефон, крещи в слушалката: "Обама, спаси ме!". На повечето карикатури Путин е изобразен като мускулест мъж, по същия начин, по който е възприеман и у дома в Русия, където си е създал имидж на човек на действието. Освен че върши официалните си задължения, той често е показван по руската телевизия да играе хокей, както направи миналата седмица на 63-тия си рожден ден, или да се спуска с батискаф да изследва морето.
Тениски с неговия лик се продават по молове, магазинчета за сувенири и дори по автомати на летищата в Москва. На някои изглежда строго с тъмни очила, на други е показан как язди кон с текст от популярна песен: "Няма да ни стигнат" ("Нас не догонят").
За много хора военната интервенция в Сирия и поемането на по-голяма роля от Русия в борбата с "Ислямска държава" е знак за размесване на картите в отношенията между различните съюзници в региона.
Русия от години има силни връзки с Близкия изток. Небивалият
интерес към Путин е до голяма степен предизвикан от дългогодишната
подозрителност към Запада и от гнева заради десетилетия наред намеси на САЩ в региона, довели според мнозина до още войни и религиозно разделение. Много хора се надяват, че една по-силна Русия ще подходи по-балансирано.
Премиерът на Ирак каза миналия месец, че правителството му е сключило споразумение за споделяне на разузнавателни сведения с Русия, Иран и Сирия и за тази цел открива съвместен координационен център в Багдад.
В Египет се вееха руски знамена и бяха окачени плакати с лика на Путин из цялата столица Кайро по време на визитата му през февруари. Държавният вестник "Ал Ахрам" написа статия за него и публикува снимки на руския президент гол до кръста, държащ в ръцете си различни оръжия. Заглавието на статията бе "Герой на нашето време".
Неговият чар стигна и до Ливан, където някои демонстранти - християнски съюзници на подкрепяната от Иран групировка Хизбула - носеха тениски с щампи на Путин на протест миналата неделя, на който бе отправен призив за президентски избори.
"Путин възприема сирийската криза като отлична възможност за подкопаване на американските устои в региона", каза Гасан Шарбел, редактор на в. "Ал Хаят". В редакционна статия на първата страница във вчерашния брой той предупреди, че макар Сирия да представлява за Москва възможност да си отмъсти на Запада, тя може бързо да се превърне в тресавище както в Афганистан, което може да подкопае
Путиновия имидж на "цар".
Руските авиоудари предизвикаха гнева на бунтовниците в Сирия, които създадоха съвместно оперативно звено, което да се бие с новия противник.На състояла се неотдавна демонстрация в северния град Идлиб бе подпалено руско знаме. "Ще ви смажем физиономиите", гласеше адресирано до руснаците послание на един плакат.

/БТА/

.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM