Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

МУЗЕЙ НА ОТКРИТО
ЩЕ СЕ ГРАДИ КРАЙ ОХОДЕН

Проектът за изграждането на музей на открито и археологическо селище край врачанското село Оходен е внесен за разглеждане и одобрение. Добрата новина съобщи кандидатът за кмет на община Враца Николай Иванов на предизборна среща с жителите на селото. "Това беше голяма мечта, над която работихме по време на целия мандат. Тя вече е на път да се осъществи! Археологическото богатство, с което е известно селото, ще ви прочуе не само в България, но и по света! Този проект е напълно изпълним в рамките на 1 година, след като започне строителството" - каза Николай Иванов. Проектът "Мост между две епохи и две цивилизации" е по програмата "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 год." По него партньори са Община Враца и Община Добрословени. Предвижда се консервация на проучената част от археологически обект в местността Валога с всички необходими благоустройства, съоръжения, площи, инфраструктура и постройки, ще се обособи и зона за скаутски лагер. В съществуващата сграда на училището ще бъде изграден Експериментален археологически учебен център, в които ще се провеждат лагери на ученици и студенти от България, Румъния и други страни, както и научни семинари и обучения. Ще бъдат рехабилитирани улиците, водещи до обектите. "С реализирането на този проект тук ще има живот, ще идват хора, значи ще има и доходи" - обобщи независимият кандидат за кмет.

Жителите на селото благодариха на Николай Иванов и за реализирането на още една голяма тяхна мечта - изграждането на православен параклис. Освещаването на мястото за него е станало през далечната 1943 година, а реалните строителни дейности започнаха преди четири месеца. Всички средства за изграждането му са от общинския бюджет..


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM