Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕ
4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ БЕЖАНЦИ

.Бежанците няма да имат право да пътуват в Шенгенското пространство

България ще трябва да приеме още 1600 бежанци освен 500-те, за които даде съгласие през юли. Според плана за квотно разпределяне на бежанците във всички държави от ЕС Европейската комисия ще предложи в сряда нова схема за приемане на още 120 000 бежанци, които в момента се намират в Италия (15 000), Гърция (50 400) и Унгария (54 000).
През юли бяха разпределени 40 000 бежанци, но държавите обещаха да вземат 35 000, защото тогава се прилагаше принципът на доброволност. Сега се въвежда принципът на задължителност, обясни преди малко на пресконференция френският президент Франсоа Оланд, който добави, че това няма да бъде еднократен акт, а ще е форма на постоянно разпределяне, защото проблемът няма да приключи.
Изчислено е, че делът на България ще бъде 1,3% от получаващите статут на бежанци в Европа. Най-голям е делът на Германия - 26,2%, чиято нова квота ще бъде 31 443 бежанци (отделно тя ще приема имигранти по националната си програма, която предвижда не по-малко от 800 000 кандидати за убежище до края на годината). На Франция се падат 20%, или 24 031 бежанци (с националната й програма ще станат 60 000). Испания ще вземе 14 931 души, или 12,4% от общия брой. Така на трите държави ще се паднат почти 60%.
На четвърто място е Полша с 9287 бежанци (7,7%), която не искаше да взема сирийски бежанци, под предлог че трябва да си пази място за евентуални бежанци от Украйна. Същата позиция изразяваха и трите балтийски републики, но и на тях бе определена квота от 0,3%-0,7% (между 400 и 800 души). Словакия, която възразяваше енергично, защото нямала джамии, които да предостави на бежанците мюсюлмани, ще получи почти колкото България - 1502 души (също 1,3%).
Европейската комисия обсъжда предложение, което ще даде възможност на някои страни от Европейския съюз да платят пари, за да не участват в квотната система за прием на бежанци, пише в. "Файненшъл таймс". Не се назовава сума, но се знае, че всеки бежанец ще "струва" на европейския бюджет 6000 евро годишно, които ще "носи" със себе си на приемащата държава. Представители на ЕК подчертават, че планът ще позволи на отказалите страни само временно да не вземат участие в разширения квотен режим за разпределението на 160 000 мигранти, който Жан-Клод Юнкер ще представи в сряда. Правителствата трябва освен това да изтъкнат обективни причини защо не искат да се включат.
Бежанците, пристигнали досега в Италия, Гърция и Унгария, които ще бъдат разселени в други държави от ЕС, няма да могат да пътуват в Шенгенското пространство.
Това съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто.
Берто отбеляза днес, че разселените няма да имат право сами да избират къде да бъдат преместени. От всички тях ще бъдат взимани отпечатъци и ще им бъдат издавани документи.
Тези документи ще им дават единствено право на пребиваване в приемащата държава и някои социални придобивки, но не и право на пътуване. Дали разселените нарушат тези правила, ще бъде установявано при проверки от полицията.
Идеята на ЕК за въвеждането на постоянен механизъм за разселването на бежанци в ЕС подлежи на одобрение с квалифицирано мнозинство от европейските министри, уточни говорителят. Такова мнозинство в Съвета на ЕС се осигурява с гласовете на 55 процента от държавите от ЕС или с гласуване със "за" от 16 от общо 28 държави.
Другият начин за постигане на квалифицирано мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държавите в ЕС, които представляват най-малко 65 на от цялото население на Общността.

(в. "Сега")


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM