Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

УЧЕНИЦИ ДОКОСНАХА ВЕНЕЦА
НА ТРАКИЙСКАТА ПРИНЦЕСА

Уникалният златен венец на Тракийската принцеса от Враца днес бе изваден от витрините на Регионалния исторически музей, за да стане част от лектория в рамките на Общинската програма за патриотично възпитание. Темата бе съкровището от Могиланската могила.

Неформалният урок по история се проведе в залата с другото голямо съкровище, открито във Врачанско - това от с. Рогозен. Почти приказната история за златното съкровище, намерено в центъра на града и Тракийската принцеса, бе разкана от археолога Нарцис Торбов и ученици от СОУ "Христо Ботев" с ръководител Малина Тодорова, а нейни слушатели и зрители бяха ученици от СОУ "Отец Паисий" и СУ "Климент Охридски".

Специален гост на лекторията бе заместник кметът Красимир Богданов, под чийто патронаж се осъществява патриотичната програма. Докато слушаха историята на разкопките от есента на далечната 1965 г. учениците можеха да подържат в ръце най-ценните находки, открити от археолозите в Могиланската могила. Сред безценните за историята артефакти, освен уникалния златен лавров венец и златните обеци на принцесата, са сребърният наколенник с позлата, сребърен ритон с формата на шишарка и сребърна фиала, върху чието дъно е инкрустирана златна монета с образа на богинята Афродита.

Даниела Хитова


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM