Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО И ПЛАКЕТ
ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО
НА XI НАЦИОНАЛЕН СЪБОР В КОПРИВЩИЦА

Заместник - министърът на културата Боил Банов изпрати на Областна администрация Враца Благодарствено писмо и плакет за цялостно постижение в провеждането на XI Национален събор за българско национално творчество в град Копривщица. Юбилейното издание на Националния събор премина под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и отбеляза 50-та годишнина от възникването му като движение за опазване и популяризиране на българската култура. В благодарствения адрес, заместник - министър Банов изразява удоволствието си от отличната организация и представянето на област Враца по време на Събора. Той изказва благодарността си към кметовете на общини от областта, които са подпомогнали участниците и съпричастността им към носителите на нематериалното културно наследство на България.
Специални думи на благодарност са изразени към ръководствата на народните читалища от областта и към художествените ръководители за тяхната всеотдайност за опазването на българския фолклор
"Приветствам и изказвам своята признателност към многобройните участници, които бяха заслужено наградени за своя упорит труд и постоянство в съхраняването на народното творчество и неговото предаване на по-младото поколение" - се казва още в Благодарствения адрес.
Тази година на седемте естради в местността "Войводенец" представиха своите умения повече от 14 хил. певци, свирачи, танцьори и разказвачи. В над 100 часовата програма, Национална експертна комисия присъди общо 743 грамоти за постижения и раздаде 416 плакети на индивидуални и групови участници, а 104 читалища бяха отличени за цялостен принос и приемственост на работата.
Експертната комисия в състав проф. Петър Льондев, доц. д-р Ваня Матеева и гл. ас. д-р Миглена Иванова отличи и награди общо 48 индивидуални и групови изпълнители от народните читалища на област Враца. С плакети за цялостно представяне бяха удостоени Народно читалище "Съединение - 1923", с. Бърдарски геран, Народно читалище "Н. Й. Вапцаров", с. Хърлец, Народно читалище "Просвета - 1909", с. Хайредин и Народно читалище "Искра - 1921" от село Синьо бърдо. За изпълнение на автентични местни хора, със специален плакет бяха наградени Танцов състав на град Оряхово, индивидуалният изпълнител - свирач на окарина Георги Тодоров от с. Лик, Танцов състав "Северняци", с. Селановци, Състав за автентичен фолклор "Калушари", Танцов състав "Бутан", Танцов състав "Сърбеница", с. Софрониево. За пеене със съпровод награди получиха Калинка Костадинова, както и Народно читалище "Фар - 1970" от село Паволче за представяне на обред и изпълнение на местни песни. Отличени в категорията са още Женска певческа група от с. Челопек, Певческата група на село Девене, Женски народен хор "Балканска китка"- с. Згориград, Танцов състав от село Три кладенци и индивидуалният изпълнител Мариян Стоянов.
Журито награди с грамоти за постижения изпълнителите от танцовите състави и фолклорните групи от деветнайсет читалища от област Враца.

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM