Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВАРИМ РАКИЯ ОТ 11 ВЕК!

Фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия е открил археологът Филип Петрунов при археологически разкопки на Националния исторически музей в крепостта Лютица, която се намира на хълм край Ивайловград, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров.
Според него любопитните неща в находката са две. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта - първият бе открит през 2011 г., и третият - в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър(днешна Силистра). Вторият интересен момент е, че
всички дестилационни уреди са датирани от ХI век.
Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVI век. Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХIV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.
Проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София.
Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи "с мустаци", които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими.
Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт.
Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХIV век. "Докато има ракия, България е непобедима", шегува се Божидар Димитров.
BNews.bg

 

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM